Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Предности живота у Новом Саду: Град на реци

Шта све доноси статус града на води?
Фото: Градске инфо

Управо се у непосредној близини Дунава одвија свакодневни културни, пословни али и спортски живот Новосађана. Толико смо се саживели уз ову реку, да не бисмо могли ни да замислимо како би нам животи изгледали када би Дунав једног дана, можда, нестао.

Иако многи градови немају ту срећу да буду смештени уз реку, срећни због географског положаја у коме се налазимо, можемо да приметимо да се Нови Сад све више окреће ка реци.

Бројне плаже, близина ресторана и кафића, многи сплавови који окупљају младе, чине обалу Дунава све примамљивијом дестинацијом, како за туристе, тако и за локалце.

Пођите са нама рутом воде, индустрије, успомена и заната…
Фото: Градске инфо

“Лука Нови Сад“ налази се на месту где се укрштају речни Коридор 7 и копнени Коридор 10, што је чини самим чвориштем за међународну комуникацију и транспорт.

Ово место ускоро ће постати једно од најзначајнијих трговинских чворишта на Дунаву. То нас уопште не чуди, с обзиром да су у саму “Луку“ предвиђена улагања у вредности од 35 милиона евра.

У план инвестиција улази изградња вертикалног кеја и силоса, реконструкција складишта, изградња контејнерског терминала и реконструкција међународног путничког пристаништа.

Prednosti života u Novom Sadu: Tendencija nulte nezaposlenosti

Реконструкција међународног путничког пристаништа је изузетно важна тачка у наутичком туризму јер је Нови Сад годинама једна од посећенијих, те незаобилазна дестинација на рути крузера кроз Србију.

На овај начин ће се након тешке године за крузинг опоравити речни саобраћај у нашем граду, који је, да вас подсетимо, најјефтинији начин превоза у 21. веку. Посебно нас радује чињеница што ће између Новог Сада и Београда постојати редовни речни поласци што ће додатно оживети речни саобраћај и смањити гужве на путевима.

Планирана улагања ће допринети повећању годишњег обима претовара, те развоју индустрије у залеђу ове луке, а сви добро знамо – што развијенија индустрија, то је развијенији и град.

Хајде сада да се вратимо на Дунав, али из оног лепшег, хедонистичког угла, за који га стално везујемо…
Фото: Градске инфо

Ми Новосађани смо познати по томе да уколико неко место оценимо вредним, упорно одлазимо на њега и правимо наше ритуале, немајући баш никакве тежње да добро проверено место заменимо неким новим које би можда било интересантније.

Сходно томе, веома смо верни купалишту “Штранд“ на које и поред много других избора, одлазимо годинама уназад.
Фото: Градске инфо

Међутим, тешко је одредити да ли доследност овом купалишту има везе са нашим карактером, или ипак, чињеницом да ова плажа сваке сезоне изгледа све лепше, уређеније и богатије разним садржајима?

“Штранд“ је данас буквално малени град украшен са 700 метара пешчане плаже. У таквом амбијенту посетиоци лако забораве на све своје обавезе и препусте се чарима богате инфраструктуре овог купалишта.

Слободно можемо да кажемо да је у летњем периоду ово једно од “најживљих“ места у Новом Саду који нуди садржајан боравак посетиоцима свих старосних доба.

И заиста, уживаћете, било да сте од оних који поред бора урезаних на челу броје и победе за шаховском таблом, оних који здраво проводе своју младост уз одбојку на песку и тенис главом, или оних најмлађих која из дана у дан имају све више простора за игру.

Ова новосадска плажа посебно се издваја као добар домаћин када су у питању многа културна и спорстска дешавања попут: Дана Дунава, Новосадског фестивала фолклора, ТИД регате и других.

За све туристе доступан је Дунавски рафтинг који подразумева разгледање и пловидбу чак и оним најруралнијим и забаченим куцима Дунава.

Бити привилегован, бити град на обали реке, подразумева да имамо и озбиљне младе таленте када су и питању спортови на води.
Фото: Градске инфо

Наша омладина има могућност да здраво одраста уз спортске активности, тренирајући најразноврсније спортове попут скијања на води и веслања у клубу “Данубиус“, или кајак кану у клобовима “Војводина“ и “Лиман“ који су изнедрили велики број репрезентативаца који су нашој земљи донели разне медаље.

Наутички клубови заштини су знак леве обале реке. Наутички клуб “Yachting club“ поред угоститељских услуга нуди и прихват пловних објеката дужине до 17 метара.

Експанзија речног саобраћаја свакако се огледа и у томе да је ове године било готово немогуће наћи слободан вез за свој чамац.

Град се на реку спустио новим градским квартовима, али и најстаријим и најзначајнијим улицама којима су ходала многа битна имена из наше историје. Познато је да су значајне историјске личности често волеле да се осаме и пронађу свој мир у тишину уз реку, а за оне који и у данашњем брзом времену имају исте афинитете Дунав нуди оазу мира на плажи “Официрац“, или у викенд насељима Камењар и Рибарско острво.
Фото: Градске инфо

Додуше, иако проток људи Рибарским острвом не може да се упореди са количином људи који посећују “Штранд“, давно су прошли дани када смо ово викенд насеље могли назвати усамљеничким делом уз реку.

Рибарско острво постало је право туристичко насеље које обилује великим бројем најпознатијих новосадских ресторана. Ресторани “Пикник“,“Аласка тераса“, “Аласка барка“, “Рибирац“ и други, уз своју јединствену понуду хране, истичу да је поглед на реку оно што највише привлачи посетиоце.

Сплавове често посећује омладина. Доводе се најактуелнија имена са балканске турбо фолк свене, а понекад су на ту музику, можда нерадо, осуђени и мештани Сремске Каменице који су своје куће посадили уз каменичку страну Дунава.

Међутим, када сване нови дан, уз јутарњу кафу са погледом на реку, заборави се на све ове ситнице које можда могу да покваре угођај.

Уколико нас очара природа око нас, шетајући Камењаром можемо да стигнемо чак до Бачке Паланке, а то је уједно и једна од познатих европских бициклистичких рута.
Фото: Градске инфо

На том подручју, лети, када то температура дозволи, појави се малено острво на средини Дунава – Мачков спруд. До њега се долази искључиво бродићима, који су паркирани на обали код чарде “Мачак“.

У лепотама Дунава, чини се, највише уживају стари новосадски пецароши, који су са годинама већ научили да ослушкују такт ове реке. Након деценија одмарања мозга и пуњења батерија уз овај спорт, они већ по првом забачају знају да ли ће дан бити “плодан“ за пецање, или не.

Исти ти рибари, своје улове често продају на новосадским пијацама, те на тај начин прехрањују своје породице, због чега живот на реци сматрају једном од већих животних привилегија.

Да ли сте некада застали и размислили, колико би на наше животе утицало уколико би ова светска река некада променила свој ток и оставила нас без свих оних животних ресурса које нам даје, а да их нисмо ни свесни?

Prednosti života u Novom Sadu: Povoljan geografski položaj

 

Преузмите андроид апликацију.