U mnogim domaćinstvima nakon kuvanja prljavo posuđe stavljaju direktno pod vodu, ali stručnjaci kažu da je to pogrešno i da treba sačekati da se ulje ohladi.
Englesko odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja savetuje građanima da nakon kuvanja odmah ne stavljaju prljave tiganje pod vodu. Tvrde da u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode, čime štete životnoj sredini.
Umesto ispiranja vrućeg tiganja pod vodom, savetuju da se prvo sačeka da se ulje u tiganju ohladi.
Nakon toga, mast i ostatke treba sastrugati i baciti u smeće ili u kontejner otporan na toplotu kako bi se otpad reciklirao.
Zatim obrišite posudu papirnim ubrusom. Tek nakon toga možete oprati posudu pod vodom.
Postavite mrežicu u odvod kako biste uhvatili ostatke hrane i sprečili da odu direktno u odvod. Sve dok se pribor dobro opere nakon što ste uklonili ulje, nema opasnosti po zdravlje.
Ulje iz posuđa, osim što začepljuje cevi, putuje kroz odvode stvarajući velike gomile masti u kanalizaciji.
Takođe su istakli da samo jedan litar ulja koji domaćinstva sipaju u kanalizaciju može da zagadi milione litara vode za piće.
Mast takođe može završiti u rečnom sistemu i zagaditi životnu sredinu.
Stanovnici Velike Britanije godišnje troše više od 800 miliona kuna na otpušavanje začepljenih odvoda u umivaonicima i toaletima.
Koliko često treba da peremo kvake, dušeke, grudnjake i tepihe?
Preuzmite android aplikaciju.