Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пре прања тигања потребно је сачекати да се охладе

У многим домаћинствима након кувања прљаво посуђе стављају директно под воду, али стручњаци кажу да је то погрешно и да треба сачекати да се уље охлади.
Фото: Pixabay/12019

Енглеско одељење за животну средину, храну и рурална питања саветује грађанима да након кувања одмах не стављају прљаве тигање под воду. Тврде да у супротном зачепљују одводе и троше више воде, чиме штете животној средини.

Уместо испирања врућег тигања под водом, саветују да се прво сачека да се уље у тигању охлади.

Након тога, маст и остатке треба састругати и бацити у смеће или у контејнер отпоран на топлоту како би се отпад рециклирао.

Затим обришите посуду папирним убрусом. Тек након тога можете опрати посуду под водом.

Поставите мрежицу ​​у одвод како бисте ухватили остатке хране и спречили да оду директно у одвод. Све док се прибор добро опере након што сте уклонили уље, нема опасности по здравље.

Уље из посуђа, осим што зачепљује цеви, путује кроз одводе стварајући велике гомиле масти у канализацији.

Такође су истакли да само један литар уља који домаћинства сипају у канализацију може да загади милионе литара воде за пиће.

Маст такође може завршити у речном систему и загадити животну средину.

Становници Велике Британије годишње троше више од 800 милиона куна на отпушавање зачепљених одвода у умиваоницима и тоалетима.

Koliko često treba da peremo kvake, dušeke, grudnjake i tepihe?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке