Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Познато је где је дошло до грешке, челници АО направили пропуст

Тенис Аустралија, односно национални тениски савез на челу са директором Аустралијан опена Крегом Тајлијем, могли би да буду директни кривци за ситуацију у којој се нашао Новак Ђоковић.
ЂОКОВИЋ
Фото: Танјуг/AP/Mark Dadswell

У аустралијским медијима појавили су се докази да је Тенис Аустралија послао свим играчима, укључујући и Ђоковића, погрешне информације о медицинском изузећу и могућности учешћа на првом гренд слему у сезони.

Аустралијски Код, Ејџ и Хералд сан дошли су до документа које је Тенис Аустралија свесно послао играчима, а у којем је процедура за наступ на турниру без вакцине супротна од оне коју је поставила Федерална влада.

Документ је послат 7. децембра прошле године и у њему пише да зараза ковидом у претходних шест месеци јесте основ за изузеће од вакцине, иако је још у новембру добила налог Федералне владе да то неће бити довољно.

Ђоковић је као разлог за изузеће навео управо чињеницу да је имао ковид у претходних шест месеци, али по закону који тренутно важе у Аустралији, поред тога мора да има примљене две дозе вакцине.

Тиме је највећа одговорност управо на Тајлију, који је погрешно информисао будуће учеснике турнира, због чега су сада под истрагом још најмање три играча чији идентитет није познат.

Лоша комуникација довела је и до ситуације да челници турнира буду на страни српског шампиона у овом поступку, а да нису ни свесни да је њихова кривица – конкретно Крега Тајлија.

Џасинта Алан, министарка саобраћаја у Влади аустралијске државе Викторија, која обавља улогу привременог премијера у одсуству Дејвида Ендруза, потврдила је да је и на другим нивоима Тајли направио грешке.

Она је истакла да директор Ози опена није обавестио Владу Викторије о писмима која је њему упутио федерални премијер Скот Морисон, а у вези са доласком Ђоковића у Аустралију.

Привремена премијерка Викторије је навела да је у писму Морисона и његовог кабинета наведено да претходна инфекција коронавирусом, разлог на основу којег је, како она тврди, Ђоковић добио медицинско изузеће од обавезне вакцинације, неће бити призната као довољно добар разлог за улазак на територију Аустралије.

Новаков тим је договоре за долазак у Аустралију имао само са Тениским савезом Аустралије, који му је, након проласка документације пред две медицинске комисије, одобрио медицинско изузеће.

Ђорђе Ђоковић је на конференцији за медије рекао да је Новакова комуникација са федералним властима Аустралије била могућа само преко Тенис Аустралије, који је у његово име поднео пријаву за медицинско изузеће.

„Они имају партнерски договор са федералном влашћу о изузећима због тениског турнира. Значи, Новак није аплицирао, нити његов тим, аплицирао је Тениски савез Аустралије по истом принципу по ком су аплицирали и за друге тенисере који су ушли на територију Аустралије“, навео је Ђорђе.

Ђоковић има дозволу да наступи на Аустралијан опену у држави Викторија, где ће његово медицинско изузеће бити валидно, али нема и да крочи ногом на територију федерације коју чини шест држава, укључујући и Викторију, према наводима из писама Морисона која Тајли није пренео Влади Викторије.

Nadal nema razumevanja za Đokovića

Преузмите андроид апликацију.