Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru biće skuplja i do 70 procenata ,jer su poskupeli inputi ,navode povrtari iz Srbobrana dodajući da troškovi ulaganja u proizvodnju po jednom plasteniku iznose i 60 hiljada dinara. Proizvođači koji sami ne proizvode rasadu imaće dodatne izdatke i još skuplju proizvodnju.
Proizvodnja povrća na poljoprivrednom gazdinstvu Saše Đuđića iz Srbobrana odvija se u 18 plastenika u kojima gaje paradajiz , papriku, krastavce i zelenu salatu, poštujući tehnologiju gajenja.
Da bi se proizvelo kvalitetno i zdravstveno bezbedno povrće važno je biljkama obezbediti povoljne uslove i sprovoditi adekvatne mere nege i zaštite, kazuje nam Saša Đuđić iz Srbobrana, naglašavajući da je ove godine skuplja proizvodnja u odnosu na lanjsku .
„Sada su dosta veća ulaganja u proizvodnju ,sama veštačka djubriva i sve je otišlo gore – treset, folije i sve je to poskupelo proizvodnju. Za nekih 70 pošto je skuplja proizvodnja nego prošle godine a videćemo da li će cene biti kao prošle godine ili će povrće biti skuplje“, objašnjava Saša Đuđić
Da su ove sezone veća ulaganja u plasteničku proizvodnju zbog skupih inputa potvrdili su nam i na poljoprivrednom gazdinstvu takođe Srbobranca Mihajla Dukića, koji proizvode povrće u devet plastenika.
„Svakog dana odem u poljoprivrednu apoteku. Uvek je neka druga cena. Teško mogu da napravim kalkulaciju troškova proizvodnje. Na grubo računanje, mene ulog u plasteničku proizvodnju izađe 50 do 60 hiljada dinara“, tvrdi Dukić.
Naši sagovornici kažu da zarade ima u plasteničkoj proizvodnji kada se posmatra duži vremenski period i pod uslovom da se proizvede kvalitetno povrće u dovoljnoj količini prema zahtevima tržišta i potrebama potrošača.
U Kikindi obezbeđenja sredstva za dalji razvoj infrastrukture
Preuzmite android aplikaciju.