Производња поврћа у заштићеном простору биће скупља и до 70 процената ,јер су поскупели инпути ,наводе повртари из Србобрана додајући да трошкови улагања у производњу по једном пластенику износе и 60 хиљада динара. Произвођачи који сами не производе расаду имаће додатне издатке и још скупљу производњу.
Производња поврћа на пољопривредном газдинству Саше Ђуђића из Србобрана одвија се у 18 пластеника у којима гаје парадајиз , паприку, краставце и зелену салату, поштујући технологију гајења.
Да би се произвело квалитетно и здравствено безбедно поврће важно је биљкама обезбедити повољне услове и спроводити адекватне мере неге и заштите, казује нам Саша Ђуђић из Србобрана, наглашавајући да је ове године скупља производња у односу на лањску .
„Сада су доста већа улагања у производњу ,сама вештачка дјубрива и све је отишло горе – тресет, фолије и све је то поскупело производњу. За неких 70 пошто је скупља производња него прошле године а видећемо да ли ће цене бити као прошле године или ће поврће бити скупље“, објашњава Саша Ђуђић
Да су ове сезоне већа улагања у пластеничку производњу због скупих инпута потврдили су нам и на пољопривредном газдинству такође Србобранца Михајла Дукића, који производе поврће у девет пластеника.
„Сваког дана одем у пољопривредну апотеку. Увек је нека друга цена. Тешко могу да направим калкулацију трошкова производње. На грубо рачунање, мене улог у пластеничку производњу изађе 50 до 60 хиљада динара“, тврди Дукић.
Наши саговорници кажу да зараде има у пластеничкој производњи када се посматра дужи временски период и под условом да се произведе квалитетно поврће у довољној количини према захтевима тржишта и потребама потрошача.
U Kikindi obezbeđenja sredstva za dalji razvoj infrastrukture
Преузмите андроид апликацију.