Početna > Život i stil
Život i stil

Povrće koje je izvor holina i vitamina C, najbitnije za nervni sistem i dovoljna jedna šolja

Blagi ukus, tekstura i velika svestranost u kuhinji čine karfiol nalik izuzetno hranljivim povrćem. Uzgaja se sezonski u mnogim klimatskim uslovima i lokacijama, tako da lako pronalazi.
Foto: Pexels/Alesia Kozik

Istraživanja pokazuju da veći procenat ljudi ne dobija dovoljno vlakana u ishrani. Vlakna pomažu da se osećamo sitim i zadovoljnim, održavaju zdravo varenje i regulišu nivo šećera u krvi, a ispunjavanje dnevnih potreba takođe može smanjiti holesterol i krvni pritisak.

Konkretno, karfiol je dobar izvor nerastvorljivih vlakana, koja pomažu da se stvari kreću u probavnom sistemu.

Karfiol i vitamini

Karfiol sadrži vitamine za imunitet, zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i još mnogo toga. Jedna šolja karfiola obezbeđuje preko 75 procenata dnevne vrednosti vitamina C, što znači da imuni sistem, metabolizam i nervni sistem dobijaju potreban podsticaj.

Takođe sadrži 20 procenata dnevne vrednosti vitamina K koji je neophodan za formiranje kostiju i zgrušavanje krvi. Šolja karfiola takođe ima impresivne količine vitamina B6, folata i kalijuma.

Snažan antioksidant

Karfiol ima antioksidativnu moć u borbi protiv upale. Anti-inflamatorna jedinjenja povrća pomažu telu da smanji slobodne radikale i snizi oksidativni stres koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i antiinflamatornim agensima kao deo zdrave ishrane, kao što je karfiol, može pomoći u sprečavanju i ublažavanju hronične upale i zaštiti ćelija.

Karfiol je izvor holina

Šolja karfiola sadrži oko 45 miligrama holina, oko 10 procenata dnevnog adekvatnog unosa za žene. Našim telima je potreban ovaj esencijalni nutrijent za nekoliko ključnih funkcija, uključujući jačanje ćelijskih membrana, razvoj mozga i održavanje nervnog sistema.

Telo samo proizvodi samo malu količinu holina, važni su izvori hrane sa visokim sadržajem holina.

Super trik: Evo zašto bi odmah trebalo da ubacite limun u zamrzivač

Preuzmite android aplikaciju.