Почетна > Бизнис
Бизнис

Повећање плата у Немачкој 5,2 одсто следеће недеље

Највећи немачки синдикат ИГ Метал постигао је данас договор са послодавцима према којем ће плате 3,9 милиона радника у металском и електропривредном сектору бити повећане за 5,2 одсто следеће године и за 3,3 посто у 2024.
Фото: Pixabay/Shvets Anna

Споразум, који укључује и неопорезиву исплату помоћи запосленима од 3.000 евра (3.100 долара), долази након залагања синдиката за повећање плата за 8,0 процената, извештава Ројтерс.

Договор је постигнут након пет рунди преговора и низа штрајкова упозорења које је ИГ Метал организовао како би извршио притисак на послодавце.

Синдикат је саопштио да ће подизање плата од 5,2 посто бити реализовано у јуну 2023, а повећање од 3,3 одсто у мају 2024.

Исплата помоћи од 3.000 евра биће подељена у две транше – прва у марту 2023, а друга годину дана касније.

Роман Цицелсбергер, лидер синдиката ИГ Метал у округу Баден-Виртемберг, рекао је да је постигнути резултат „врло пристојан“.

„Ово је резултат који је остварен у тешком времену уз много свађа, пуно препирки и жестоких полемика“, рекао је он на конференцији за новинаре после скоро 12 сати преговора.

Куповна моћ радника у највећој европској економији је на удару инфлације која је у октобру достигла 11,6 процената међугодишње. Послодавци, међутим, сматрају да нема много простора за повећање плата због растућих цена материјала и енергије.

Споразумом, који важи до септембра 2024, просечно повећање зарада током наредна 24 месеца биће око 8.500 евра, укључујући и неопорезиву исплату, рекао је Цицелсбергер.

Компаније ће имати могућност да једнократну исплату помоћи изврше раније или да је одложе како би терет трошкова пренеле на другу календарску годину ако буде потребно.

Две стране у преговорима су се такође договориле да ће реаговати брзо и флексибилно ако енергетска криза ескалира.

Харалд Маркуард, преговарач у име послодаваца, рекао је да је компромис „болан и једва подношљив за већину компанија“.

Vlada usvojila predlog novog usklađivanja visine penzija

Преузмите андроид апликацију.