Почетна > Бизнис
Бизнис

Потражња за фриленсерима и њихове плате порасле од 2020. године

Последњи извештај о глобалном приходу фриленсера показује да је просечна цена радног сата фриленсера порасла за скоро 40 одсто у односу на извештај из јануара 2020. године, а више од 30 одсто упитаних фриленсера каже да је потражња за њиховим услугама већа од почетка пандемије.
фриленсерима
Фото: Pexels/Engin Akyurt

Такође, 45 одсто наводи да је потражња остала константна до данас.

Извештај је заснован на истраживању 2.000 фриленсера из више од 100 земаља, међу којима се налазе и земље Балкана и пружа увид у њихово пословање од почетка пандемије.

На основу поменутог четвртог издања извештаја финтек компаније за дигитална плаћања Payoneer, осим повећања потражње и висине плате, наводи се да су највећи пораст забележиле области програмирања, маркетинга и финансија, да фриленсинг нуди више могућности за жене, али да пораст разлике у платама између полова и даље постоји.

Наиме, глобална просечна цена радног сата фриленсера је сада 28 долара, што је знатно више од просечних 21 долар, који је приказан у Глобалном извештају о приходима фриленсера за 2020.

С обзиром да 40 одсто фриленсера наплаћује више за своје услуге у односу на почетак пандемије и да потражња наставља да расте, прилика за незапослене да успеју никада није била већа.

Међу земљама на Балкану, како се наводи, ситуација је нешто другачија, те према анкетираним испитаницима просечна цена сатнице фриленсера је 21 долар.

Највишу цену сатнице на овом подручју навели испитаници између 45 и 54 године, која износи 26 долара, а у погледу нивоа образовања, трећина испитаника је навела да има диплому средње школе.

Иако је број жена које улазе у свет фриленсера порастао њихове плате заостају иза њихових мушких колега, а тај јаз расте у последње две године.

Родна разлика у плаћању међу испитаницима истраживања најизраженија је у Северној Америци, где жене пријављују просечну зараду од 37 долара по сату, у поређењу са мушкарцима који су пријавили просечну зараду од 52 долара по сату.

Жене су пријавиле да зарађују мање од мушкараца у сваком региону од 100 испитаних земаља, осим у Јужној Америци, где жене зарађују више од својих мушких колега за четири долара по сату, вероватно под утицајем боље плаћених индустрија које су траженије у овим регионима, наводи се у извештају.

На подручју Балкана просечна зарада по сату за жене је 16 долара, док су испитаници мушког пола навели да је њихова сатница 22 долара.

Један од оптимистичнијих закључака из извештаја је да је учешће жена као фриленсера наставило да расте и повећало се са 24 (Глобални извештај за 2020. годину) на 29 одсто у извештају за 2022.

Konferencija Digital 2022 u Beogradu 15. i 16. septembra

Преузмите андроид апликацију.