Почетна > Србија
Србија

Потписан Меморандум о сарадњи са Мађарском у области обновљивог водоника

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, и министар технологије и индустрије Мађарске, Ласло Палкович, потписали су данас Меморандум о разумевању у области обновљивог водоника између два министарства.
водоник
Фото: Pixabay/akitada31

,,Србија и Мађарска имају одличне политичке и билатералне односе и Мађарска је важан трговински партнер Србије, трећи по размени од земаља ЕУ, а шести укупно. То је добра основа да унапређујемо сарадњу и у области енергетике, где се нисмо зауставили само на снабдевању гасом, већ желимо да радимо заједно и у процесу енергетске транзиције. Верујемо да Мађарска може да нам помогне да у том процесу будемо још ефикаснији. Без обзира на све што се дешава, и на енергетску кризу у Европи и свету, нема склањања од енергетске транзиције јер је то корак и ка већој енергетској безбедности“, рекла је Михајловићева после потписивања меморандума.

Она је истакла да је у новим законима из области енергетике зелени водоник препознат као обновљиви извор енергије и да ће водонична стратегија бити саставни део нове стратегије развоја енергетике Србије.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

,,Меморандум који смо потписали је основа да размењујемо документе из ове области и да разговарамо о потенцијалним зајединичким пројектима. Поносни смо што већ створили у Србији законске услове за коришћење водоника и надам се да ћемо моћи у наредном периоду и конкретније моћи да представимо предности коришћења водоника“, рекла је Михајловићева.

Палкович је рекао да су питања доступности, приступа и цена енергије данас кључна питања у свету, а да је њима придодато и питање енергетске независности. Он је рекао да област за коју је данас потписан меморандум обухвата важна питања као што су производња, складиштење и транспорт водоника, те да је Мађарска, која већ има одређена искуства, спремна да са Србијом подели своје стратегије и прописе, као инвестиционе планове и пројекте.

Interkonekcija sa Bugarskom strateški važan projekat za energetsku bezbednost

 

Преузмите андроид апликацију.