Почетна > Србија
Србија

Интерконекција са Бугарском стратешки важан пројекат за енергетску безбедност

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска стратешки важан пројекат за енергетску безбедност и један од тренутно најважнијих пројеката у Србији.
интерконекција
Фото: Pexels/Pixabay

„Ми смо мала земља која је геостратешки добро позиционирана. То нас је у неким моментима кроз историју и те како коштало, али та позиција може да нам донесе и одређене предности. Једна од њих је да будемо транзитна рута у енегетици и саобраћају. Нисмо случајно завршили источни и јужни крак Коридора 10, тако и у енергетици желимо да будемо транзитна рута и да имамо довољне количине енергије и да не будемо у позицији да зависимо од једног правца дотока гаса или добављача“, рекла је Михајловићева обилазећи градилиште гасовода Ниш-Димитровград, на којем су данас почели радови на мерно регулационој станици.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

Она је подсетила да је Србија изградила гасовод Балкански ток и добила још један правац снабдевања гасом, али да и даље имамо само једног добављача.

„Један добављач, ма ко то био, није довољан да будемо ценовно и енергетски безбедни и због тога је ова интерконекција важна. Преговарамо с Азербејџаном да следеће године од њих добављамо гас и очекујем да ћемо имати додатну сигурност кад на јесен идуће године овај гасовод буде завршен“, рекла је Михајловићева.

Saradnja u energetskom sektoru sa Italijom ključna

 

Преузмите андроид апликацију.