Почетна > Србија
Србија

Сарадња у енергетском сектору са Италијом кључна

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Луком Горијем, новим амбасадором Италије у Србији о сарадњи две земље у области енергетике и могућности за сарадњу српских и италијанских компанија у овој области, развоју билатералних односа и заједничким пројектима у сектору ОИЕ и енергетској ефикасности.
оие
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

„Веома смо задовољни досадашњом сарадњом са Италијом и у овом и у претходном ресору, посебно у сектору саобраћаја и мислим да је време да сада унапредимо и конкретизујемо сарадњу две државе у енергетици, посебно када је реч о новим ОИЕ капацитетима и унапређењу енергетске ефикасности. Постоји много потенцијала и могућности за развој наших односа у ова два сектора, јер смо доношењем новог законодавног оквира створили услове да у изградњи нових електроенергетских капацитета који за производњу енергије користе ОИЕ учествују и јавна предузећа и приватни инвеститори и грађани. Унапређење енергетске ефикасности је такође један од приоритета и покренули смо пројекте којима доносимо конкретне резултате“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе и амбасадор Гори сагласили су се да је због актуелне ситуације на тржиштима у Европи и свету угрожена енергетска безбедност и да је диверзификација у гасном сектору неопходна. Михајловићева је рекла да је изградња интерконекција са Бугарском приоритет Владе и да ће тај гасовод омогућити Србији да гас добија од других добављача.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

„Мој претходник ми је када сам дошао рекао колико сте посвећени развоју односа Србије и Италије и драго ми је да можемо да наставимо да радимо на подизању билатералних односа на виши ниво, посебно данас када је енергетика централна тема. Потенцијали Србије су велики и постоји простор за заједничке пројекте, пре свега у електроенергетици“, рекао је Гори.

Počinje izgradnja prve bifacijalne solarne elektrane u Srbiji

 

Преузмите андроид апликацију.