Почетна > Бизнис
Бизнис

Потписан Меморандум о разумевању између Министарстава привреде Србије и Републике Српске

Министар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић данас су у Бањалуци потписали Меморандум о разумевању између Министарства привреде Србије и Министарства привреде и предузетништва РС, којим се утврђују начела, области, активности и друга питања од значаја за сарадњу.
Фото: Pexels/Pixabay

„Потписивањем овог меморандума додатно ћемо унапредити привредну сарадњу с намером оснаживања економије читавог региона. Уз то је Меморандум добар подстицај да, у наредном периоду, односи Републике Србије и Републике Српске буду интензивнији, нарочито у области економије“, оценио је Цветковић, саопштило је Министарство привреде.

Министар привреде Србије је истакао да је за пословање између компанија, изузетно важан предуслов јачање инфраструктуре.
„Република Србија инвестира у изградњу аутопута Београд-Сарајево, посебно деоницу аутопута Рача-Бијељина, а ту су и други важни пројекти као што је Аеродром Требиње и Хидроелектрана Бук Бијела. Привредне активности Републике Србије су у континуитету, улаже се велика количина новца у подизање привредних капацитета Републике Српске“, рекао је Цветковић.

Поручио је да ће почетком наредне године са својим колегом Војином Митровићем на пословном форуму разговарати о потенцијалним компанијама из Републике Србије и Републике Српске, којима ће са својих министарских позиција помоћи у реализацији конкретних пројеката.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић је казао да је Меморандум резултат специјалних, паралелних веза између Републике Србије и Републике Српске и на неки начин предуслов за сарадњу у области привреде.

Подвукао је да овај документ не обавезује ни Републику Србију, ни Републику Српску, али јој ствара правни оквир како би се успостављали конкретни споразуми и уговори између две државе.

Митровић је подвукао да је потписани Меморандум потребан пре свега Републици Српској, а да неће сметати ни Републици Србији, која је показала да стоји уз свој народ преко Дрине.

Godišnja stopa inflacije u Rusiji u novembru porasla na 7,48 odsto

Преузмите андроид апликацију.