Suvo voće posebno je popularno u našem narodu da se konzumira tokom božićnih praznika, ali postoji mnogo razloga zašto bi ih trebalo konzumirati tokom čitave godine.
Suve smokve imaju značajnu nutritivnu vrednost. Ne sadrže masti, jako malo sadrže natrijum, ali su zato bogate vlaknima, koja su izbalansirana sa količinom šećera i ugljenih hidrata.
Upravo zbog svojih nutritivnih svojstava savetuje se konzumacija potopljenih suvih smokava ujutru.
Izuzetno su bogate mineralima kao što su mangan, cink, magnezijum i gvožđe, te su tako vrlo korisne za reproduktivno zdravlje. Mnoštvo vlakana i antioksidanata održava dobru hormonsku ravnotežu i sprečava probleme u postmenopauzi. Žene ukoliko konzumiraju smokve imaće manje izražene simptoma PMS-a.
Iako slatke, suve smokve zbog prisustva kalijuma dobro kontrolišu nivo šećera u telu. Razne studije su pokazale da kiselina koja se nalazi u smokvama pomaže u značajnom smanjenju nivoa šećera u krvi.
Kako smokve imaju visok sadržaj vlakana, one obezbeđuju dobru perestaltiku creva, te pomažu njihovo redovno pražnjenje.
Antioksidanti koji se nalaze u smokvama mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala iz tela, istovremeno kontrolišući nivo krvnog pritiska. To može dovesti do boljeg zdravlja srca, sprečavajući začepljenje koronarnih arterija. Nekoliko studija je takođe pokazalo da smokve mogu smanjiti nivo triglicerida u telu, što uzrokuje različite probleme povezane sa srcem.
Ako želite da izgubite koji kilogram konzumirajte smokve namočene u vodi. Zbog velike količine vlakana i malo kalorija, ali voće koje će vam dati dovoljno energije, smokve su idealne ukoliko ste na dijeti.
Međutim, namočene smokve za mršavljenje su dobra opcija za ishranu. Možete njima zameniti slatkiše, ali umerenost je pre svega.
Preuzmite android aplikaciju.