Početna > Srbija
Srbija

Porfirije: Najpotrebniji mir, ako se pokrene spirala zla-svi ćemo biti gubitnici

Patrijarh SPC Porfirije rekao je danas u Somboru, na centralnoj manifestaciji obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da su tada „anđeli“ umesto mira sejali smrt i poručio da se molimo da se stradanja ne ponove, kao i da nam je najpotrebniji mir, jer ćemo – ako se pokrene spirala zla, svi biti gubitnici.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

„Istrajmo uporno na putu svih razgovora i pregovora, na putu dijaloga, koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumevanje među ljudima. Ali, ne prihvatajmo ultimatume i ucene po bilo koju cenu, koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga i odricanje od sebe i svoga. Istovremeno dajmo sve od sebe da ostanemo poslednji za stolom za kojim se traži rešenje, koje će očuvati mir i nama i svima oko nas zajedno sa nama“, istakao je patrijarh na Trgu Svetog Đorđa, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ako se ovde opet pokrene sprirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici, dodao je Porfirije.

Poručio je da treba da se molimo i borimo da se stradanja ne ponove ni nama, niti bilo kome drugome.

Naglasio je da treba da gradimo i čuvamo najpre mir Božji u sebi, pa ćemo onda moći da se mirimo i sa drugim ljudima, bližnjim komšijama, kolegama na poslu, sa svima, i da ćemo onda moći da budemo istinski blagovesnici mira.

Porfirije je rekao da se narod danas sabrao u Somboru kako bi se pomolio za postradale u nečovečnoj i protivpravnoj agresiji najveće vojne sile u istoriji, u najnesrazmernijem ratnom sukobu, odnosu snaga na bojnom polju, otako je sveta i veka.

„U gradu, na koji je na današnji dan 1999. u istim ovim satima pala prva bomba, kada su počela prva razaranja naše divne i voljene otažbine, prirode, imovine i života, ubijen je Radovan Medić, prvi Srbin od više hiljada ubijenih i ranjenih. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu i čitavom svetu najpotrebnije od svega mir i međusobno razumevanje i da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i narod da organizuje sebe kako njemu odgovara“, naveo je Porfirije.

Kazao je da su 1999. bombama razarani ne samo vojni objekti, već i fabrike, domovi, škole, vrtići i izvorišta vode iz kojih se napaja Sombor.

„Jurile su krstareće rakete, da izruče smrtonosni tovar. Danas činimo isto što su Somborci činili 1999. godine. Okupljali su se baš na ovom trgu koji nosi ime Svetoga Georgija – Đorđa, koji je posvećen njemu i preko njega Bogu, kuražeći se i pomažući jedni druge. Upućivali su poruke mira svetu i molili se za mir. I mi to isto činimo danas“, naveo je srpski patrijarh.
Pozvao je sve da se pomole za nepravedno stradale od zločinačkih pucnjeva sa neba, odakle su dolazili „anđeli“ nisu nosili mir, već sejali smrt.

„Još se više molimo, pošto se u Evropi vodi vojni sukob koji preti da u svoj bezdani vrtlog uvuče čitav svet, da se tamo gde se vodi rat u Ukrajini što pre stane sa oružjem koje seje smrt“, kazao je patrijarh.

Kazao je da bi neki hteli i naš sprski narod ponovo preko reda da gurnu u sukobe i to međusobne i sukobe sa drugima.

„Drugi, pak, ne shvataju da je hrišćanski Bog ljubavi i mira i da crkva svedoči mir. Zahtevaju od crkve da svojim stavovima zapravo pruži pokriće onima koji bi da nas gurnu u međusobne nesporazume i nove ratne sukobe. Ponoviću ono što sam već govorio – crkva pre svega molitvom na svaki način crpe snagu da silom mira svedoči i izgrađuje mir i međusobno poverenje među ljudima i narodima. Taj mir nije kao mir onih koji o miru neprestano govore glasnije od drugih, a proizvode beskrajne količine oruđa smrti i od toga žive neuporedivo bolje od drugih“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da su svi nevino postradali 1999, od Radovana Medića do Milice Rakić i sve ostale dece i drugih ljudi, zalog da čvrsto koračamo ka Hristu mira i ljubavi.

„Stoga se danas molimo za sve nevino postradale naše sunarodnike. Bog neka dušu prosti njima i da im večni pokoj“, poručio je patrijarh.
Skupu koji se odvija pod sloganom „Oprostićemo ako budemo mogli. Zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo“ pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada

Dodika prisustvuju i predsednici narodnih skupština Srbije i Republike Srpske Vladimir Orlić i predsednici Vlade Srbije i RS Ana Brnabić i Radovan Višković, članovi vlada Srbije i RS.

Danu sećanja prisustvuju i poslanici, predsednik pokrajinske vlade, predstavnici SPC i verskih zajednica, porodice i potomci stradalih pripadnika vojske, policije i civila, diplomatskog kora, verskih zajednica, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste, udruženja koje čuvaju kolektivno sećanje na herojsku borbu države i naroda tokom NATO agresije, Srbi iz regiona.

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.