Почетна > Србија
Србија

Порфирије: Најпотребнији мир, ако се покрене спирала зла-сви ћемо бити губитници

Патријарх СПЦ Порфирије рекао је данас у Сомбору, на централној манифестацији обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, да су тада „анђели“ уместо мира сејали смрт и поручио да се молимо да се страдања не понове, као и да нам је најпотребнији мир, јер ћемо – ако се покрене спирала зла, сви бити губитници.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Истрајмо упорно на путу свих разговора и преговора, на путу дијалога, који има за циљ макар елементарно међусобно разумевање међу људима. Али, не прихватајмо ултиматуме и уцене по било коју цену, који подразумевају поклањање себе и свога и одрицање од себе и свога. Истовремено дајмо све од себе да останемо последњи за столом за којим се тражи решење, које ће очувати мир и нама и свима око нас заједно са нама“, истакао је патријарх на Тргу Светог Ђорђа, у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика.

Ако се овде опет покрене сприрала зла, нема сумње да ћемо сви бити потпуни губитници, додао је Порфирије.

Поручио је да треба да се молимо и боримо да се страдања не понове ни нама, нити било коме другоме.

Нагласио је да треба да градимо и чувамо најпре мир Божји у себи, па ћемо онда моћи да се миримо и са другим људима, ближњим комшијама, колегама на послу, са свима, и да ћемо онда моћи да будемо истински благовесници мира.

Порфирије је рекао да се народ данас сабрао у Сомбору како би се помолио за пострадале у нечовечној и противправној агресији највеће војне силе у историји, у најнесразмернијем ратном сукобу, односу снага на бојном пољу, отако је света и века.

„У граду, на који је на данашњи дан 1999. у истим овим сатима пала прва бомба, када су почела прва разарања наше дивне и вољене отажбине, природе, имовине и живота, убијен је Радован Медић, први Србин од више хиљада убијених и рањених. Опомињемо и себе и друге да је и нашем народу и читавом свету најпотребније од свега мир и међусобно разумевање и да места има за сваку живу душу под капом небеском и народ да организује себе како њему одговара“, навео је Порфирије.

Казао је да су 1999. бомбама разарани не само војни објекти, већ и фабрике, домови, школе, вртићи и изворишта воде из којих се напаја Сомбор.

„Јуриле су крстареће ракете, да изруче смртоносни товар. Данас чинимо исто што су Сомборци чинили 1999. године. Окупљали су се баш на овом тргу који носи име Светога Георгија – Ђорђа, који је посвећен њему и преко њега Богу, куражећи се и помажући једни друге. Упућивали су поруке мира свету и молили се за мир. И ми то исто чинимо данас“, навео је српски патријарх.
Позвао је све да се помоле за неправедно страдале од злочиначких пуцњева са неба, одакле су долазили „анђели“ нису носили мир, већ сејали смрт.

„Још се више молимо, пошто се у Европи води војни сукоб који прети да у свој бездани вртлог увуче читав свет, да се тамо где се води рат у Украјини што пре стане са оружјем које сеје смрт“, казао је патријарх.

Казао је да би неки хтели и наш спрски народ поново преко реда да гурну у сукобе и то међусобне и сукобе са другима.

„Други, пак, не схватају да је хришћански Бог љубави и мира и да црква сведочи мир. Захтевају од цркве да својим ставовима заправо пружи покриће онима који би да нас гурну у међусобне неспоразуме и нове ратне сукобе. Поновићу оно што сам већ говорио – црква пре свега молитвом на сваки начин црпе снагу да силом мира сведочи и изграђује мир и међусобно поверење међу људима и народима. Тај мир није као мир оних који о миру непрестано говоре гласније од других, а производе бескрајне количине оруђа смрти и од тога живе неупоредиво боље од других“, рекао је патријарх.

Нагласио је да су сви невино пострадали 1999, од Радована Медића до Милице Ракић и све остале деце и других људи, залог да чврсто корачамо ка Христу мира и љубави.

„Стога се данас молимо за све невино пострадале наше сународнике. Бог нека душу прости њима и да им вечни покој“, поручио је патријарх.
Скупу који се одвија под слоганом „Опростићемо ако будемо могли. Заборавити, само ако нас не буде било“ поред председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада

Додика присуствују и председници народних скупштина Србије и Републике Српске Владимир Орлић и председници Владе Србије и РС Ана Брнабић и Радован Вишковић, чланови влада Србије и РС.

Дану сећања присуствују и посланици, председник покрајинске владе, представници СПЦ и верских заједница, породице и потомци страдалих припадника војске, полиције и цивила, дипломатског кора, верских заједница, Канцеларије за Косово и Метохију, Српске листе, удружења које чувају колективно сећање на херојску борбу државе и народа током НАТО агресије, Срби из региона.

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.