Početna > Biznis
Biznis

Polovina stanovnika Slovenije smanjila troškove života

Skoro polovina stanovnika Slovenije smanjila je deo troškova života proteklih meseci zbog poskupljenja, a još 30 odsto planira da to učini u narednim mesecima, prenosi RTV Slo istraživanje Instituta Medijana.
Foto: PrtSc/PavloDeviatkin/YouTube

Rezultati istraživanja pokazali su da je Slovenija ispod globalnog proseka aktivnog smanjenja troškova života, koji je 48 odsto, i devet procenata ispod evropskog proseka, koji je 54 odsto.

Manji broj ispitanika u Sloveniji, odnosno 21 odsto, odgovorio je da ne namerava da smanjuje troškove života.

Više od četvrtine ispitanika odgovorilo je da živi udobno, a više od polovine ne živi ni udobno ni teško, dok je 15 odsto smatra da živi loše.

Udeo onih koji ne planiraju promene najveći je u Južnoj Koreji, a većina ispitanika iz Grčke i Irske je već smanjila troškove.

U proseku, 36 odsto ispitanika u svetu i 29 odsto u Evropi odgovorilo je da teško sastavlja kraj sa krajem, a u Srbiji je to 36 odsto.

Najviše ljudi je odgovorilo da udobno žive u Indiji i na Filipinima.

U Evropi, Finska je zemlja sa 45 odsto ispitanika koji su odgovorili da žive udobno, dok je u Srbiji svega četiri odsto ispitanika odgovorilo da živi udobno.

U anketi je učestvovalo ukupno 29 739 ljudi, a Institut Medijana sproveo je istraživanje od 9. oktobra do 10. decembra 2022. godine u 36 zemalja sveta.

Od ponoći u Crnoj Gori skuplji benzin, jeftiniji dizel

Preuzmite android aplikaciju.