Početna > Biznis
Biznis

Poljoprivrednici nedovoljno konkurišu za mere državne podrške

„Važno je obučiti poljoprivrednike kako da konkurišu“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Banatskom Brestovcu i Pančevu i najavio da će Ministarstvo finansirati elektrifikaciju dela polja.
Foto: Rixabay/hfossmark

U razgovoru s poljoprivrednicima u Banatskom Brestovcu, gde je svega dvoje od njih 15 konkurisalo za državne mere podrške, Nedimović je naglasio da je neophodno više raditi na edukaciji.

„To kažem svima, ako ne kupiš tiket, ne možeš dobiti na loto-u, ako ne konkurišeš nema ni subvencija“, rekao je Nedimović.

Napravićemo u Pančevu veliku radionicu za sve mere koje daje Ministarstvo poljoprivrede, da pokušamo ljude dodatno da obučimo, da znaju šta mogu da koriste od mera i kako da za njih konkurišu.

Banatski Brestovac je mesto poznato po gajenju paprika, pa se razgovaralo i o manifestaciji “Paprikijada”, kao i elektrifikaciji polja.

Značajne državne mere podrške

Ministar Branislav Nedimović razgvarao je i s poljoprivrednikom iz Pančeva Vukašinom Ristićem koji je konkurisao za sve mere podrške i na taj način nabavio mehanizaciju.

„Elektrifikacija je kod povrtara i voćara najvažnija, bez struje se puno novca troši za pumpe za navodnjavanje“.

„Dogovorio sam se sa gradonačelnikom, ako definišu obuhvat reona, ministarstvo će obezbediti 100 posto novca za elektrifikaciju u Banatskom Brestovcu za onaj deo atara koji oni kažu“, rekao je.

Pokrajinski skretar za poljoprivredu Čedomir Božić rekao je da je u junu započela izgradnja radarskog centra Samoš.

On će pokrivati Banatski Brestovac, kao i Pančevo i dodao da će Banatski Brestovac od grada biti branjen iz pravca Ivanova, Dolova i Starčeva.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je ocenio da je poseta ministra izuzetno dobar korak, jer su poljoprivrednici u Banatskom Brestovcu dobili informacije kako da unaprede proizvodnju, a ministar lično odgovarao na nedoumice poljoprivrednika.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.