Почетна > Свет
Свет

Политико: Незадовољство у Бриселу радом председника Европског савета Мишела

Све већи број званичника земаља Европске уније и саветника за европске послове замера председнику Европског савета Шарлу Мишелу да проводи превише времена у путовањима а премало у свом главном послу – припреми и вођењу самита Савета, пише бриселски портал Политико.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

У последње време, на рачун 47-годишњег бившег белгијског премијера, коме истиче последњи, други мандат на месту шефа Европског савет, стиже и примедба да се све више фокусира на будући посао.

Следеће године се одржавају избори за Европски парламент, за којима стижу и именовања за водеће функције у ЕУ, а како наводи Политико, Мишел нема намеру да се повуче из те трке.

Бриселски портал наводи да је пишући о Мишелу као изворе користио оцене и изјаве десетина дипломата, бивших и садашњих званичника Савета, као и представнике националних влада у и изван ЕУ, од којих већина није желела да им се наводи име. Мишел није желео да коментарише те изјаве.

„Иако Мишел има своје браниоце, оно што се истиче јесте портрет политичара кога је нагли успон довео до врха политике у његовој земљи, али који је сада изолован на врху Европског савета“, наводи Политико.

Бриселски портал пише и да је на почетку каријере, Мишелов успех довођен у везу с његовим оцем, истакнутим белгијским политичаром Лујом Мишелом, због чега је добио и надимак „непо беба“, али да је, како кажу поједини белгијски званичници, „Шарл одавно сам изградио своје име“.

Годинама је Мишелов политички пут био извор фасцинације у круговима ЕУ, а људи су се углавном питали како је успевао да буде изабран на досадашње функције.

Измедју осталог, постао је најмлађи премијер у белгијској историји – са 38 година, а изабран је на други двоипогодишњи мандат на функцији председника Европског савета без гласа против.

Zaharova: SAD nemaju pristup obali Crnog mora

Преузмите андроид апликацију.