Почетна > Свет
Свет

Захарова: САД немају приступ обали Црног мора

Сједињене Америчке Државе нису црноморски регион, иако се „можда нешто променило у њиховим умовима“, изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући најаву да САД намеравају да развију своју стратегију за Црно море, преноси РИА новости.
Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

„До сада је једноставно немогуће говорити о стратегији, јер ни сам државни секретар САД није открио значење тих иницијатива. Како да то коментаришем? Нешто се променило у њиховим главама и верују да им је кијевски режим већ пружио такву могућност. Али, по нашем схватању, они још не излазе на Црно море“, рекла је Захарова на брифингу.

Додала је да Сједињене држава до сада нису упознале јавност са овим планом.

„С друге стране, видели смо поновљене покушаје Сједињених држава да развију такозвану помоћ за оне регионе света у којима нису ни на који начин – ни историјски ни фактички – заступљене“, казала је Захарова.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио да администрација намерава да развије стратегију за Црно море до јуна.

У изради документа Сједињене Државе полазе од чињенице да су три црноморске државе чланице НАТО-а, а да је Украјина пријатељска земља Сједињеним Државама.

Руске снаге се преусмеравају ка Авдејевки

Преузмите андроид апликацију.