Početna > Biznis
Biznis

Pojeftinili pšenica i kukuruz na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Pšenica je protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinila 5,6 odsto, u odnosu na cenu od sedam dana ranije, a cena kukuruza pala je 1,7 odsto, saopštila je danas ta berza.
Foto: Unsplash/eviradauscher

Interesovanje kupaca bilo je usmereno više na pšenicu sa 11-12 odsto proteina iako je u ponudi bilo i sa 13 odsto proteina.

Berzanski ugovori za pšenicu sa 11-12 odsto proteina zaključeni su u opsegu od 27 do 28 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prosečna cena pšenice iznosila je 27,49 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a 30,23 dinara sa tim porezom. Ta cena je za 5,62 odsto bila niža u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Kukuruz se prodavao po ceni od 26,50 do 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a, u zavisnosti od procenta vlage i da li je ponuđena roba sa analizom na aflatoksin.

Kupci kukuruza su domaći prerađivači, trgovci i regionalni izvoznici, a ugovori su zaključeni u rasponu od 27 do 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a. Prosečna cena je bila 27,41 dinar, bez PDV-a, a 30,15 dinara po kilogramu sa PDV-om, što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,76 odsto.

Prodata je i izvesna količina kukuruza sa vlagom do 16 odsto po 26 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Cena soje u ponudi bila je od 64 do 64,50 dinara, bez PDV, uz obračun kvaliteta, ali nije bilo kupaca, kao i za stočni ječam, po ceni od 30 dinara, bez PDV-a.

MMF odobrio nova pravila kako bi se Ukrajini odobrili novi krediti

Preuzmite android aplikaciju.