Početna > Srbija
Srbija

Počinje izgradnja vetroparka „Kula 2”

Svečanom ceremonijom u Stolcu kod Kule, kompanije MK grup i Fintel energija danas su zvanično obeležile početak radova na izgradnji vetroparka „Kula 2”.  Vetroturbine najsavremenije tehnologije, grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji „Kula”, koji su takođe otvorile ove kompanije još 2015. godine.
Foto: Unsplash/mikesetchell

Uz investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a puštanje u rad u martu 2023. godine.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za vetropark „Kula 2”, da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz obnovljivih izvora (OIE).

„U našem energetskom miksu vetroelektrana i solarnih elektrana ima oko 3 odsto. I zato smo menjali zakone i radimo novi strategiju jer sve mora da se menja. Ovo su vrlo značajni projekti jer šalju poruku da mi to hoćemo, ali nije dovoljno. Hoćemo više”, istakla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da ima puno investitora koji će sami ili zajedno sa državom i kroz strateška partnerstva graditi kapacitete iz OIE”.

„Pričamo o stotinama megavata koji će se u narednih nekoliko godina sigurno naći na teritoriji Republike Srbije”, izjavila je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

Preuzmite android aplikaciju.