Почетна > Србија
Србија

Почиње изградња ветропарка „Кула 2”

Свечаном церемонијом у Столцу код Куле, компаније МК груп и Финтел енергија данас су званично обележиле почетак радова на изградњи ветропарка „Кула 2”.  Ветротурбине најсавременије технологије, граде се у близини првог ветропарка у Србији „Кула”, који су такође отвориле ове компаније још 2015. године.
Фото: Unsplash/mikesetchell

Уз инвестицију од 17,5 милиона евра, планирано је да радови буду завршени до краја године, а пуштање у рад у марту 2023. године.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић истакла је, на церемонији полагања камена темељца за ветропарк „Кула 2”, да је једини начин да Србија буде енергетски безбедна и независна да повећа капацитете за производњу енергије добијене из обновљивих извора (ОИЕ).

„У нашем енергетском миксу ветроелектрана и соларних електрана има око 3 одсто. И зато смо мењали законе и радимо нови стратегију јер све мора да се мења. Ово су врло значајни пројекти јер шаљу поруку да ми то хоћемо, али није довољно. Хоћемо више”, истакла је она.

Михајловићева је рекла да има пуно инвеститора који ће сами или заједно са државом и кроз стратешка партнерства градити капацитете из ОИЕ”.

„Причамо о стотинама мегавата који ће се у наредних неколико година сигурно наћи на територији Републике Србије”, изјавила је Михајловић, преноси Танјуг.

Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

Преузмите андроид апликацију.