У току је први регионални викенд крафт пиварства који се одржава у Новом Саду. Посетиоци су имали прилику да бесплатно дегустирају неке од 50 различитих врста пива домаћих и страних произвођача, а за ту прилику организатори су припремили око 1.000 литара овог чувеног напитка.
Улаз се плаћа, али је зато дегустација бесплатна.
Давор Симић из Загреба производњом занатског пива бави се већ 10 година. Све је почело из хобија, а слушајући савете стручњака он је успео да стечена знања примени у својој пивари и на крају то преточи у извор зараде. Како би своје и пиво других произвођача популаризовао, одлучио је да дође на овогодишњи Kraft Beer festival.
„Мислим да је крафт филозофија је у целом свету једнака. Тако да мислим да је то нека филозофија производње пива која надилази границе, него напросто љубав према том производу је оно што је најбитније у свету крафта. А што се тиче положаја, мислим да је подједнак, сцене су јако младе и у једној и другој држави, имамо и подједнаку количину пивара“, изјавио је Давор Симић, пивар из Загреба.
Тајне у прављењу квалитетног пива нема, а састојке чине јечам, хмељ, пивски квасац и вода. Стручњаци сматрају да занатско пиво још није доживело пун процват, а да је ова манифестација управо један од начина како би оно могло да се популарише.
„Овакви наши скупови, овакве наше манифестације могу да нас мотивишу да разменимо искуства, да видимо шта је то што би могло да се унапреди. Нису то велике ствари али просто разговори са Министарством пољопривреде које је надлежно за ову производњу, Покрајинским секретаријатом за пољопривреду мислим да може да донесе тај неки бољи положај“, саопштио је Драган Ђурица, организатор.
Kraft beer викенд траје још сутра, а организатори се надају великој посећености љубитеља пива, као и оних који до сада нису имали прилику да уживају у његовом укусу.
Преузмите андроид апликацију.