Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Романтичан почетак винског фестивала „Грашац“ (ВИДЕО)

Аутентичан амбијент на Петроварадинској тврђави уз поглед на прелепи Дунав, чини се као идеално место за премијеру првог фестивала „Грашац“ и врхунске винске понуде.

С полетом карактеристичним за младост, а упркос временским приликама, овај први вински фестивал је истрајно и поносно представљао грашац.

До пре неколико година ова сорта се код нас звала италијански ризлинг, међутим, у току је иницијатива повратка пређашњег назива „грашац бели“, тако да се овим фестивалом промовише његов стари назив.

Сорта грашац препознатљива је по својој високој и поузданој родности и релативној отпорности на болести, што га класификује као веома пожељну сорту за масовну производњу вина у Србији и региону.

Око 40 произвођача из Србије, Мађарске и региона, представило је своја вина. Овај, можемо рећи, интернационални фестивал, промовисао је најраспрострањенију сорту у фрушкогорском виногорју, али и шире.
Фото: Градске инфо

Ни киша није спречила праве љубитеље вина да посете овај фестивал, па се и екипа портала Градске инфо прошетала до „Арт платоа“ испред хотела „Леополд“.

Кад смо се затекли на лицу места, штета би било да нисмо искористили такав јединствен и романтичан тренутак те пробали бар неко вино у разноврсној понуди.

Испоштовали смо ритуале испијања вина, необавезно ћаскали са посетиоцима и као прави сомалијери дали своју оцену.

У току дегустације, разговарали смо са излагачима и сазнали пуно тога о вину, начину производње, па чак и о његовој историји.

Ова сорта најчешће даје умерено пуна вина, умереног алкохола, веома освежавајућа и лепршава.

Свежа вина карактеришу примарне ароме које најчешће подсећају на јабуку, дињу, лимун, белу брескву, маслачак, жути ринглов, крушке, мандарине, понекад и банану.

Одлежала вина имају нешто другачије ароме у којима су присутне ноте сена, зеленог чаја, липе, дуње, поленовог праха, меда, марципана…

Према саветима искусних дегустатора, за потпуни доживљај, овакав тип вина се служи расхлађено уз незаобилазни пршут и сир или рибу, у зависности од уживаоца.

Без бриге, нећете погрешити ако га упарите са неким конкретнијим јелима. Одлично ће се уклопити уз прасеће печење, пилеће бело месо, али и уз лагане летње салате.

Počeo prvi Vespa skup u Novom Sadu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.