Аутентичан амбијент на Петроварадинској тврђави уз поглед на прелепи Дунав, чини се као идеално место за премијеру првог фестивала „Грашац“ и врхунске винске понуде.
С полетом карактеристичним за младост, а упркос временским приликама, овај први вински фестивал је истрајно и поносно представљао грашац.
До пре неколико година ова сорта се код нас звала италијански ризлинг, међутим, у току је иницијатива повратка пређашњег назива „грашац бели“, тако да се овим фестивалом промовише његов стари назив.
Сорта грашац препознатљива је по својој високој и поузданој родности и релативној отпорности на болести, што га класификује као веома пожељну сорту за масовну производњу вина у Србији и региону.
Око 40 произвођача из Србије, Мађарске и региона, представило је своја вина. Овај, можемо рећи, интернационални фестивал, промовисао је најраспрострањенију сорту у фрушкогорском виногорју, али и шире.
Ни киша није спречила праве љубитеље вина да посете овај фестивал, па се и екипа портала Градске инфо прошетала до „Арт платоа“ испред хотела „Леополд“.
Кад смо се затекли на лицу места, штета би било да нисмо искористили такав јединствен и романтичан тренутак те пробали бар неко вино у разноврсној понуди.
Испоштовали смо ритуале испијања вина, необавезно ћаскали са посетиоцима и као прави сомалијери дали своју оцену.
У току дегустације, разговарали смо са излагачима и сазнали пуно тога о вину, начину производње, па чак и о његовој историји.
Ова сорта најчешће даје умерено пуна вина, умереног алкохола, веома освежавајућа и лепршава.
Свежа вина карактеришу примарне ароме које најчешће подсећају на јабуку, дињу, лимун, белу брескву, маслачак, жути ринглов, крушке, мандарине, понекад и банану.
Одлежала вина имају нешто другачије ароме у којима су присутне ноте сена, зеленог чаја, липе, дуње, поленовог праха, меда, марципана…
Према саветима искусних дегустатора, за потпуни доживљај, овакав тип вина се служи расхлађено уз незаобилазни пршут и сир или рибу, у зависности од уживаоца.
Без бриге, нећете погрешити ако га упарите са неким конкретнијим јелима. Одлично ће се уклопити уз прасеће печење, пилеће бело месо, али и уз лагане летње салате.
Преузмите андроид апликацију.