Početna > Srbija
Srbija

Počelo PISA 2022 testiranje učenika u Srbiji

U Srbiji je jutros počelo PISA 2022 testiranje funkcionalnog znanja učenika i trajaće do 18. aprila. Škole koje učestvuju u istraživanju izabrane su metodom slučajnog uzorka i testiranje se vrši na uzorku od oko 7.600 učenika starih 15 godina iz 193 škole.
Foto: Pixabay

Roditelji ne treba da imaju nikakav bojazan jer rezultati PISA 2022 testiranja ni na koji način ne utiču na uspeh deteta u školi, niti će škola dobiti konkretne podatke za svoje učenike. Rezultati su strogo poverljivi, a istraživanje je potpuno anonimno, rekla je za Tanjug Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije.

Tokom testiranja učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Testitiranje funkcionalnog znanja trajaće dva sata, a nakon toga učenici popunjavaju upitnik u trajanju od 35 minuta, koji ispituje njihove stavove prema životu, školi i učenju. Ne postoji posebna priprema za učenike ideja je da se pokaže dosadašnje stečeno znanje i realno stanje obrazovnog sistema, istakla je Marija Obradović, nastavnica hemije i kordinatorka PISA testiranja.

Danas počinje prijava za besplatne udžbenike

Preuzmite android aplikaciju.