Почетна > Бизнис
Бизнис

Почело хлађење тржишта: Цене некретнина падају

Раст цена и нестабилност обележили су тржишта некретнина широм света током целе 2022. године. И док се многи питају када креће хлађење тржишта, чини се да је оно већ почело и у Европи и у Америци. Поједини званичници сада најављују оштрији пад, прво на тржишту закупа, а то би могло да има и даљи епилог на целокупно тржиште.
Фото: Unsplash/webaliser

Истина јесте да док је год тражње, и док је она у односу на понуду већа, треба очекивати и раст цена. У последње време овај однос у многим земљама, па и у Србији пољуљале су веће цене стамбених кредита, али и спорија градња. Чињеница јесте и да је у грађевинарству инфлација узела данак, да хлађење лагано креће и да је све више грађана који се уздржавају од инвестиције. Није међутим такво понашање и правило и све је ствар од земље до земље.

Џенет Јелен, америчка министарка финасија јуче је била врло конкретна. Хлађење тржишта најавила је врло конретним речима и реченицом да се очекује да ће цене некретнина пасти у наредних 6 месеци.

„Цене некретнина за изнајмљивање пашће у наредних шест месеци, што би такође допринело генералном побољшању ситуација“, казала је америчка министарка финансија, говорећи о томе да снажно тржишта рада и напредак у обуздавању инфлације јесу показатељи који „уливају велику наду“.

С друге стране, стручњаци и аналитичари сматрају да европско тржиште некретнина пролази кроз врло лош и турбулентан период. Вредност некретнина драстично је порасла током прошле и ранијих година, а сада се хлађење види у све више земаља. Цена квадрата у појединим земљама пала је у просеку за 15 одсто. Како се чини за сада, највише у Шведској.

Шведска

Пад вредности некретнина већ је стигао у Шведску. Шведска се тренутно суочава са једним од најтежих падова када су некретнине у питању, и тај пад прети да се још више продуби. Цене кућа већ су ниже за 12 одсто, а процене су да би овај проценат могао да иде и преко 20. Стручњаци кажу да тржиште некретнина у Шведској пролази кроз „драматичне промене“.

Грчка

Иако Грчка важи за једну од најпосећенијих туристичких дестинација, цене некретнина нису толико високе када упоредимо са другим државама у Европи. Куће са плацем крећу се од 55.000 евра, док се апартмани могу наћи и за 39.000 евра, чак и мање. За грчко тржиште некретнина каже се да је стабилно и у овом тренутку нема процена да би могло да буде значајнијих промена.

Француска

Француска је још једна од држава Европе у којој је дошло до пада вредности некретнина. Половина од 35 највећих градова у Француској бележи пад цена од 3 одсто у просеку у односу на последња три месеца.

Велика Британија

Када говоримо о Великој Британији, ситуација је врло слична као код осталих држава у Европи, мада пад вредности је процентуално мањи него у Француској. Просечна цена куће у овој држави пала је за 2,3 одсто прошлог месеца, што је најбржа стопа у последњих 14 година, док су кирије порасле.

У Србији и региону стабилно

Када је реч о Србији, тренд раста цена некретнина задржао се током читаве прошле године, а како за сада ствари стоје постоји могоћност да се сличан тренд настави и у овој години. Највећа поскупљења бележи Београд, што је и очекивано. У новембру 2022. издато је 2. 782 грађевинске дозволе, што представља смањење од 16,6% у односу на исти период претходне године.

Грађевински сектор еврозоне претрпео је највећи пад од када је пандемија довела до застоја у економији 2020. године. Активност је опала у све три највеће економије Еврозоне: Немачкој, Француској и Италији. Последња три месеца 2022. године била су најгори квартални учинак индекса од априла 2020. када је грађевинска активност поремећена због пандемије.

Црна Гора

Код комшија цене некретнина и даље расту. У Црној Гори је цена квадрата порасла је за 40 одсто. Квадрат апартмана и станова у Подгорици креће се од 1.600 евра , па до око 2.000 највише. На мору је квадрат поскупео и више од 40 одсто – гарсоњера од 35 квадрата кошта у просеку 250.000 евра. Оцена је да се у Црној Гори цене и даље држе.

Tojota povećala tržišno učešće u Evropi, prodala preko milion vozila

Преузмите андроид апликацију.