Почетна > Бизнис
Бизнис

Тојота повећала тржишно учешће у Европи, продала преко милион возила

Продаја групације Тојота Мотор Еуропе (ТМЕ) порасла је у 2022. години на укупно 1.080.975 Тојотиних и Лексус возила, упркос томе што је истовремено европско тржиште аутомобила доживело пад од 11 одсто у односу на претходну годину.
Фото: Unsplash/tinatelep

У истом периоду, тржишни удео ТМЕ је порастао на рекордних 7,3 одсто, што је повећање од 0,9 процентних поена у односу на 2021.

Тојота је такође учврстила своју позицију као други најпродаванији бренд путничких аутомобила у Европи. Кључни чинилац остварених резултата ТМЕ-а била је континуирана, велика потражња купаца за атрактивном понудом електрификованих возила која обухвата верзије са погоном на батерије, горивне ћелије, као и плуг-ин хибриде и самопуњиве хибриде.

Укупна продаја ТМЕ електрификованих возила порасла је за 14 одсто у односу на претходну годину, на 718.608 примерака, што сада представља 66 одсто укупне продаје, односно 74% у западној Европи.

Марка Тојота је продала 1.030.508 возила у 2022. години, што је повећање од три одсто у односу на претходну годину.

Најпродаванији модели били су Corolla, Yaris, Yaris Cross, RAV4 и C-HR са 74 одсто укупног обима.

Лансирање нових модела у овом периоду, укључујући потпуно нови Aygo X, Corollu Cross Hybrid i bZ4X, као електрични СУВ с батеријама, повећало је укупну потражњу купаца.

Укупни удео електрификованих Тоyотиних модела увећан је за 16 процената у односу на претходну годину, на 677.823 продата возила, што представља 65 процената у укупној продаји бренда.

Леџус је у истом периоду продао 50.467 возила, с просечним уделом електрификованих модела од 81 одсто од укупне продаје бренда.

Велика гама СУВ модела – RX, NX, UX, GX и LX, представљала је 89 процената укупне продаје.

Док је 2022. била оптерећена проблемима у ланцу снабдевања и обуставом извоза у Русију, тренутно су изгледи за 2023. много светлији и због увођења нове генерације модела RX овог месеца, с три различита електрификована погона, односно доласка верзије RX 350h Hybrid, затим RX 450h+ Plug-in Hybrid, уз први RX 500h turbo Hybrid.

Нешто касније, на пролеће, Лексус ће почети испоруку и свог новог електричног возила РЗ 450е који ће имати погон на батерије, а конструисан је на новој наменској платформи.

Nema razloga za sumnju u državni penzijski sistem

Преузмите андроид апликацију.