Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Питали смо студенте: Зашто сте уписали Медицински факултет у Новом Саду? (ВИДЕО)

Медицински факултет у Новом Саду основан је 18. маја 1960. године, Указом о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о универзитетима који је усвојила Народна скупштина Народне Републике Србије.

Свечано отварање Медицинског факултета је одржано 19. октобра 1960. године у слушаоници Средње техничке школе. У прву школску годину било је уписано 169 редовних студената.

Медицински факултет Нови Сад је високошколска установа у саставу Универзитета у Новом Саду која спроводи високообразовне студијске програме као и научноистраживачки рад у оквиру поља медицинских наука, поља друштвено-хуманистичких наука и поља интердисциплинарног програма.

Факултет кроз своје образовне, истраживачке и здравствене активности, доприноси квалитетном и ефикасном образовању доктора медицине, доктора стоматологије, магистара фармације, дипломираних стручњака здравствене неге, дефектологије, физиотерапије и радиолошке технологије, а чије знање и вештине одговарају потребама и захтевима ширег простора.

Ради унапређења и очувања здравља становништва, Факултет остварује функционално и институционално повезивање са свим здравственим центрима у региону, пре свега наставним базама, као и са врхунским здравственим установама у земљи и иностранству.

медицински
Фото: Градске инфо
Организациону структуру факултета чини 40 катедри, пет завода, лабораторије, два истраживачко, иновациона и едукативна центра и деканат факултета.

На Медицинском факултету у Новом Саду реализује се студије првог степене, другог степена и трећег степена, као и здравствене специјализација и континуиране медицинске едукације.

Наставни програми интегришу базичну предмедицинску едукацију са базичном медицинском едукацијом у функцији клиничке праксе, посебно примарне здравствене заштите.

 Медицински факултет остварује пословно-техничку сарадњу са: Војномедицинским центром у Петроварадину, Војномедицинском академијом у Београду,  Градским заводом за јавно здравље Београда, Клиником за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ Београд, Ресусцитационим саветом Србије, Конзорцијумом Акцелератор „Иноватор 2013“, Институтом за ратарство и повртарство Нови Сад и Институтом Биосенс – Истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема Нови Сад.

Такође, факултет има веома добру међународну сарадњу са 18 факултета и универзитета из иностранства.

медицински
Фото: Градске инфо

У разговору са студентима овог факултета, покушали смо да сазнамо зашто су се одлучили да упишу овај факултет, који су им најтежи испити, омиљени професори и где себе виде након завршетка студија.

Pitali smo studente: Zašto ste upisali Ekonomski fakultet? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.