Početna > Život i stil
Život i stil

Pet zdravih namirnica koje ne bi trebali da jedemo svaki dan: Obratite pažnju

Iako su zdrave, ne bi trebalo da ih jedemo svakodnevno.

Sa unosom bilo kojih vrsta namirnica ne treba preterivati. Bilo da su u pitanju rafinisani šećeri, ili neka druga vrsta zdravije hrane, treba sve unositi u preporučenim dnevnim količinama. Organizmu su potrebne sve hranljive materije, zato se preporučuje raznovrsna ishrana.

Sa ovim namirnicama ne treba preterivati i jesti ih svakog dana, iako su zdrave:

Foto: Pexels/Alexander Mils
1. Povrće iz porodice kupusara

Povrće poput karfiola, brokolija i kelja sadrži antioksidanse, vlakna, vitamine i minerale. Ali, prema nekim naučnim studijama njihova prekomerna konzumacija može izazvati hipotireozu, tj. nedostatak hormona štitaste žlezde.

2. Tunjevina

Tuna sadrži omega-3 masne kiseline i dosta proteina, ali isto tako sadrži i veće količine žive. Prekomerna konzumacija može dovesti do nagomilavanja ovog teškog metala u telu. To je posebno opasno po decu i trudnice. Zato lekari savetuju da se jede najviše jednom nedeljno.

3. Osušeno voće

Sušeno voće poput urmi, brusnica, smokvi, kajsija i šljiva savršena je užina koja obezeđuje dovoljno energije. Ali osušeni plodovi osušenog voća sadrže znatno više šećera od svežeg voća.

4. Musli i žitarice

Prerađene žitarice takože sadrže šećere. U prodavnicama se ređe nalaze one žitarice od celog zrna. Prilikom njihove prerade u industrijske svrhe odstranjuje se dobar deo hranljivih materija.

5. Paradajz iz konzerve

Problem kod svih konzerviranih namirnica jeste što sama konzerva sadrži ostatke smolastih materija poput sintetičkog estrofena bisfenola-A. Ovaj element može došprineti nastanku mnogih bolesti, poput gojaznosti, dijabetesa, srčanih problema, problema sa reproduktivnim organima itd.

Kako da sveži začini duže traju – Bosiljak ne stavljajte u frižider

Preuzmite android aplikaciju.