Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да свежи зачини дуже трају – Босиљак не стављајте у фрижидер

Јела су много укуснија са свежим зачинима него са сушенима, а да би ови зачини дуже трајали, важно је да знате како их перете, да ли их остављате на собној температури, фрижидеру или замрзивачу.
Фото: Pexels/Pixabay
Не перите их испод млаза воде

Не будите груби са овим нежним биљкама, не перите их испод млаза воде, што их може оштетити, већ потопите у чинију воде, а затим их осушите убрусом.

Туп нож је непријатељ зачина, потребно вам је оштро сечиво. Кад их сецкате, даску поспите са мало соли како не би „летели“ по њој. Једино рузмарин и мајчину душицу не треба сећи већ само свући прстима, супротно од правца у ком биљка расте.

Босиљак се чува на собној температури

Јаче биљке са гушћим и игличастим листовима и дрвеним петељкама попут мајчине душице, рузмарина и жалфије можете да чувате у пластичним кесама у најтоплијем делу фрижидера.

Осетљивије зачине попут босиљка, першуна, коријандера, треба да третирате као цвеће, откините им врхове и ставите их у посуду у коју сте насули 2 цм воде. Оставите их на кухињском столу уместо да их држите у фрижидеру. Продужићете им трајање ако их умотате у папирни убрус, а онда ставите у пластичну кесу.

Заледите коцке зачина

Два су начина да чувате зачине у замрзивачу. Први је да ставите зачин у пластичну посуду за лед, налијете сваку коцку уљем или водом и заледите.

За интензивнији укус, пратите рецепт за песто сос, само босиљак замените било којим другим зачином и добићете концентровану бомбу укуса. Кашичицу соса ставите у коцку, затим замрзните.

Кад будете желели да их користите, само извадите из замрзивача, ставите у микроталасну, а можете и да убаците у тигањ са осталим састојцима.

Lekari otkrili kada je idealno vreme za slatkiše: „Moramo poštovati pravilo od 20 minuta“

Преузмите андроид апликацију.