Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Лекари открили када је идеално време за слаткише: „Морамо поштовати правило од 20 минута“

После ручка или вечере углавном жудимо и за неким слаткишем. Углавном је то и неписано правило, да након што поједемо главни оброк, сервирамо нешто десерт.
Фото: Unsplash/Anas Alhajj

Ипак, да ли је то право време за додавање угљених хидрата?

Идеално време за посластицу

Иако многи не могу да му одоле, посластица после вечере могла би да допринесе рефлуксу киселине, горушици, узнемиреном стомаку или само лошем сну уколико слатко једете непосредно пре спавања.

„Потребно је око један до два сата за варење угљених хидрата. Ако додате више компоненти као што су протеини и масти, продужавате време варења. Већина десерта садржи велике количине масти и угљених хидрата (додатни шећер, брашно, итд.)“, истиче Су-Елен Андерсон-Хаинес, дијететичар.

Правило 20 минута

Ако вам је икада речено да сачекате пре него што узмете још једну порцију или поједете десерт, постоји разлог заснован на истраживању, мозгу је потребно око 20 минута да региструје ситост.

„Може да потраје да ваш стомак комуницира са нашим мозгом како бисмо схватили да смо сити, али то не значи да не можете да једете десерт одмах после оброка. Међутим, ако се често након десерта не осећате лепо или непријатно сито, саветује се да сачекате“, рекла је дијететичар.

Покушајте да једете полако и пажљиво и уживајте у оброку за столом.

Smanjuje obim struka i regeneriše kožu

Преузмите андроид апликацију.