Početna > Život i stil
Život i stil

Pet vrsta namirnica koje su izuzetno ukusne i jačaju imunitet kod dece

Određene namirnice sadrže upravo one hranljive materije koje pomažu u jačanju imunološkog sistema deteta kako bi ono bilo spremno za borbu kada je dete izloženo neizbežnim virusima i bakterijama. Proverite koja je to hrana.
Foto: Pixabay/ymyphoto

U grupama mlađe dece rizik od širenja infekcije prvenstveno predstavljaju dva faktora: bliski lični kontakt i loša higijena ruku.

Roditelji mogu da obezbede zdrav porodični stil života, ponude svom detetu okruženje pune ljubavi sa što manje stresa i pokušaju da uspostave zdrave i dosledne navike u ishrani tako što će uključiti zdravu i raznovrsnu ishranu u ishranu svog deteta i obezbediti odgovarajuću ličnu higijenu svog deteta.

Predstavljamo vam pet vrsta namirnica koje su izuzetno ukusne, a takođe pomažu u jačanju imunološkog sistema vašeg deteta.

Jogurt

Jogurt sadrži dosta proteina i zdravih mlečnih kiselina, koje sprečavaju rast štetnih organizama, posebno onih koji izazivaju infekcije u želucu i digestivnom traktu. Samo se uverite da jogurt nema šećera ili da ima vrlo malo, jer šećer ima suprotan efekat na imuni sistem.

Umesto zaslađenih jogurta, koristite domaći ili običan jogurt i zasladite ga dodavanjem bobičastog voća, jagoda, isečenih banana ili drugog voća koje vaše dete voli. Deca treba da konzumiraju punomasne mlečne proizvode. Pravo vreme za uvođenje mlečnih proizvoda je između 9 i 12 meseci.

Slatki krompir

Ova namirnica je veoma bogata dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo moćnih antioksidanata iz grupe karotenoida (naročito je bogata beta-karotenom). Slatki krompir je bogat vitaminom A i kalijumom, a sadrži i mnogo kalcijuma. Pored toga, sadrži mnoge fitokemikalije, kao što je kvercetin, koji ima snažno antiinflamatorno dejstvo, kao i vitamine B6, C i D, gvožđe, kalijum i magnezijum.

Avokado

Avokado se smatra jednim od najzdravijih voća na zemlji, jer sadrži velike količine 25 esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamine A, B, C, E i K, kao i bakar, gvožđe, fosfor, magnezijum i kalijum. Pored toga, avokado je bogat dijetetskim vlaknima, proteinima i drugim fitokemikalijama, kao što su beta-sitosteroli, glutation i lutein, koji nas mogu zaštititi od raznih bolesti. S obzirom da je neutralnog ukusa, možete ga mešati u različite vrste jela, praviti namaz ili dodavati punjenju sendviča. Neki ga dodaju i u deserte, kao što je puding sa nezaslađenim kakao prahom i zgnječenom bananom.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je hranljiviji od belog pirinča. Njegova zrna sadrže nekoliko minerala, vitamina i vlakana, uključujući magnezijum, cink i folnu kiselinu. Smeđi pirinač možete dodati u jelovnik vašeg deteta kao prilog jelima od mesa ili povrća i sosovima.

Borovnice

Amerikanci borovnice nazivaju i moždanim ili zdravstvenim bobicama jer sadrže ogromnu količinu hranljivih materija i pet puta više antioksidanata od iste količine jabuka, tikvica, brokolija ili šargarepe.

Pored toga, sadrže i velike količine biljnih hranljivih materija, posebno antocijana – što je borovnica tamnija, sadrži više antocijana. Veoma su efikasni u borbi protiv dijareje, kao i opstipacije. Razlog za to je u rastvorljivom vlaknu zvanom petkin. Takođe pomažu kod nadimanja i imaju antibakterijska svojstva.

Šta će se dogoditi u vašem telu ako svaki dan jedete avokado?

Preuzmite android aplikaciju.