Počeli ste da pravite zimnicu i planirate da spremate ajvar, ali strepite od trenutka kada ćete morati da ogulite pečene paprike?
Ne brinite, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to uraditi brzo i lako Bez obzira da li su vam potrebne pečene paprike za ajvar ili jednostavno želite da uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje svakako otežava pripremu. Zato smo odlučili da na jednom mestu sakupimo pet trikova koji će vam pomoći u tome.
Trik sa aluminijumskom folijom
Možete ga koristiti ako pripremite paprike tako što ćete ih ispeći u rerni nakon što su očišćene i isečene. Pre pečenja, vrh posude ili pleha dobro prekrijte aluminijumskom folijom. Čvrsto stisnite ivice tako da vazduh ne može da uđe u posudu. Kad su paprike gotove, ne vadite ih iz posude i ne skidajte foliju, već ljute papričice ostavite poklopljene 20 minuta. Para koju ste „zarobili“ ispod folije odvojiće kožicu od mesa paprike i lakše će se oguliti.
Trik sa posudom
Ako pečete paprike u rerni, a slučajno nemate foliju, odmah nakon pečenja ljute papričice pažljivo gurnite na jednu „gomilu“, prekrijte većom činijom i ostavite da se ohlade. Dobićete isti efekat pare kao kada koristite aluminijumsku foliju sa istim rezultatom.
Trik sa čačkalicom
Ponekad je kožici paprike potrebno vrlo malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što pre skinemo, obično uništavamo meso paprike. U ovoj situaciji najbolja pomoć je čačkalica koja je dovoljno jaka da obavi posao, ali dovoljno tanka i mala. Pažljivo uvucite čačkalicu pod kožu i lagano povucite prema krajevima paprike i na kraju prstima odvojite oslobođenu kožicu.
Trik sa papirnim ubrusima
Paprike možete ispeći cele, na tradicionalnom roštilju ili na plinskom šporetu. Ljutu papričicu odmah nakon pečenja umotati u kuhinjski papirni peškir i ostaviti da se u njoj ohladi. Nakon hlađenja, samo nežno povucite kožu sa paprike papirom. Nemojte koristiti drugi papir, kao što je toalet papir, jer nije dovoljno čvrst, para koja se stvara tokom hlađenja će ga jako pokvasiti, a onda biste uskoro mogli da vidite ostatke papira na vašim paprikama.
Trik sa papirnom vrećom
Ako nemate papirne peškire kada pečete kod kuće, dovoljno će vam poslužiti čvrsta papirna kesa, kao što je torba za pekare. Metoda je ista – ljute papričice stavite u kesicu, koju dobro zatvorite i ostavite da se paprike u njoj ohlade, pa kesom nežno odvojite kožicu od mesa.
Plus savet:
Prilikom kupovine paprike birajte deblje sa više mesa. Takve „mesne“ paprike lakše se gule nakon pečenja.
Preuzmite android aplikaciju.