Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет трикова за лако гуљење печених паприка

Почели сте да правите зимницу и планирате да спремате ајвар, али стрепите од тренутка када ћете морати да огулите печене паприке?
Фото: Pixabay/ArmbrustAnna

Не брините, доносимо вам неколико трикова уз помоћ којих ћете то урадити брзо и лако Без обзира да ли су вам потребне печене паприке за ајвар или једноставно желите да уживате у салати од печених паприка, њихово гуљење свакако отежава припрему. Зато смо одлучили да на једном месту сакупимо пет трикова који ће вам помоћи у томе.

Трик са алуминијумском фолијом

Можете га користити ако припремите паприке тако што ћете их испећи у рерни након што су очишћене и исечене. Пре печења, врх посуде или плеха добро прекријте алуминијумском фолијом. Чврсто стисните ивице тако да ваздух не може да уђе у посуду. Кад су паприке готове, не вадите их из посуде и не скидајте фолију, већ љуте папричице оставите поклопљене 20 минута. Пара коју сте „заробили“ испод фолије одвојиће кожицу од меса паприке и лакше ће се огулити.

Трик са посудом

Ако печете паприке у рерни, а случајно немате фолију, одмах након печења љуте папричице пажљиво гурните на једну „гомилу“, прекријте већом чинијом и оставите да се охладе. Добићете исти ефекат паре као када користите алуминијумску фолију са истим резултатом.

Трик са чачкалицом

Понекад је кожици паприке потребно врло мало да се одвоји, али употребом оштрих кухињских предмета попут ножа у жељи да је што пре скинемо, обично уништавамо месо паприке. У овој ситуацији најбоља помоћ је чачкалица која је довољно јака да обави посао, али довољно танка и мала. Пажљиво увуците чачкалицу под кожу и лагано повуците према крајевима паприке и на крају прстима одвојите ослобођену кожицу.

Трик са папирним убрусима

Паприке можете испећи целе, на традиционалном роштиљу или на плинском шпорету. Љуту папричицу одмах након печења умотати у кухињски папирни пешкир и оставити да се у њој охлади. Након хлађења, само нежно повуците кожу са паприке папиром. Немојте користити други папир, као што је тоалет папир, јер није довољно чврст, пара која се ствара током хлађења ће га јако поквасити, а онда бисте ускоро могли да видите остатке папира на вашим паприкама.

Трик са папирном врећом

Ако немате папирне пешкире када печете код куће, довољно ће вам послужити чврста папирна кеса, као што је торба за пекаре. Метода је иста – љуте папричице ставите у кесицу, коју добро затворите и оставите да се паприке у њој охладе, па кесом нежно одвојите кожицу од меса.

Плус савет:

Приликом куповине паприке бирајте дебље са више меса. Такве „месне“ паприке лакше се гуле након печења.

Da li u društvu jedemo dvostruko više nego sami?

Преузмите андроид апликацију.