Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет навика за бољи дан!

Понекад нам одмажу неке ствари којих нисмо ни свесни
Фото: Pexels/Monstera

Каже наш народ да се по јутру дан познаје. А да ли знате да постоје неке јутарње навике које ваш дан могу да преокрену на боље?

Доносимо вам пет навика које ће вам помоћи да у нови дан уђете одморнији и веселији.

1. Избегавајте нагло устајање

Код вас нема лежања и излежавања. Чим аларм зазвони, скачете попут војника. Иако је то у једну руку добро јер вам није потребно разбуђивање, с друге стране, нагло дизање може бити штетно за кичму.

Тако тражите превише од своје кичме која је скоро целу ноћ била у једном положају. Сви нагли покрети ујутро могли би резултирати спазмом мишића и кочењем.

Такође, брзо дизање значи и нагло сливање крви у ноге, па вам се може завртети у глави. Лекари препоручују да загрлите колена и тако мало загрејете мишиће пре дизања.

Фото: Pixabay/Free-Photos
2. Пустите светлост у свој дом

Затамњена соба док се ујутро спремате за посао или факс, неће вам помоћи да живнете. Ујутро нам је свима потребна сунчева светлост како би се наш унутрашњи сат покренуо.

Отворите прозоре, подигните ролетне и одмах ће вам бити боље чим осетите свеж ваздух и зраке сунца на себи.

3. Урадите нешто за себе већ ујутро

Ујутро сте у журби, на послу сте у гужви и заправо тек после подне стижете да помислите на себе и на нешто што вама треба.

Стручњаци кажу да је то сасвим погрешно и да треба да се „почастимо” одмах ујутро. Учините нешто лепо за себе, шта год то било и дан ће вам већ у почетку бити лепши.

Фото: Pixabay/S.Hermnn&F.Richter
4. Не померајте аларм

Након почетне звоњаве, одложите аларм још барем двапут. Ако сте једна од ових особа, а данас их је много, стручњаци за сан преклињу вас да то не чините.

Сваки пут када тело поновно баците у сан и пробудите га за 10 минута, па то учините још два до три пута у кратком времену, растрзавате му унутрашњи сат. Због тога вам је увече теже да заспите. Зато, подигните се први пут кад вам зазвони аларм.

5. Доручкујте
Фото: Pixabay/Steve Buissinne

Није проблем што ћете да вежбате, трчите или ћете ићи на групни тренинг, већ то што пре тога вероватно нећете јести.

У 30 минута од буђења човек треба да доручкује како би изгладнелом организму преко ноћи дао ново гориво. Трчите ли ујутро, само наставите, али пре тога поједите нешто, банану, шаку ораха или мало житарица.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.