Рак коже је злоћудни тумор који настаје из меланоцита. Нажалост, у последњих неколико деценија знатно је порастао број људи с овим обликом карцинома широм света.
Годинама лекари, али и метеоролози упозоравају на потребу коришћења заштите, избегавања јаког сунца, али често заборављају да напомену да постоји још један облик заштите од рака коже, а то је исхрана.
„Истраживања су ограничена, али обећавајућа. Уз ограничено излагање сунцу, једење одређене хране може помоћи у смањењу ризика“, рекла је дијететичарка Карен Колинс, саветница Америчког института за истраживање рака.
Које то намирнице спречавају рак коже?
Шарено воће и поврће
Лекари и нутриционисти препоручују да сваки дан појете пет или више порција воћа и поврћа, али побрините се да при томе одаберете довољно оног тамнозелене и наранџасте боје. Сваке недеље поједите најмање три порције броколија или кеља, те још четири до шест порција тамнозеленог лиснатог поврћа, попут спанаћа и зеља. Што се тиче воћа, требало би појести седам порција агрума, за које је италијанска студија утврдила да штите од рака коже када се једу у великим количинама.
„Ова храна садржи снажне антиоксидансе, укључујући полифеноле, каротеноиде и друге биоактивне материје, које могу да смање ризик од меланома“, рекла је ауторка студије Кристина Фортез, истраживач за клиничку епидемиологију на Иституту Dermopatiko del Imacolata у Риму.
Риба богата омега-3 масним киселинама
Захваљујући противупалном деловању омега-3, које се налазе у шкољкама и масној риби, конзумација барем једне порције недељно такве хране можете удвостручити заштиту од меланома, показало је истраживање. Кристина Фортез додаје да таква исхрана такође може заштитити од немеланомских карцинома коже, који су мање смртоносни, али чешћи.
Аустралијски истраживачи открили су да људи који су јели у просеку једну порцију масне рибе богате омега-3 масним киселинама, попут лососа, сардина, скуше, сваких пет дана развили 28 одсто мање актиничких кератоза, грубе, љускаве преканцерозне мрље на кожи или израслине које су узроковане излагањем УВ зрачењу и могу се претворити у рани облик карцинома, према студији објављеној 2009.
Зачинско биље
Додавање зачинског биља у салату, супу, пилетину, рибу или било шта друго што волите да једете не само да чини вашу храну укуснијом него и помаже у јачању ваше коже. Биље може имати антиоксидансе, једна кашика може имати колико и комад воћа, и може заштитити од меланома. Највеће су добробити од свежег рузмарина, першуна и босиљка.
Чај
Замените кафу шољом чаја и смањите ризик од рака. Лабораторијско истраживање показало је да полифенолни антиоксиданси у зеленом и црном чају инхибирају протеине потребне за развој рака коже.
„Они такође могу изгладнити рак ограничавајући раст жила око тумора“, каже коаутор студије доктор Зиганг Донг.
Истраживање Кристине Фортез наводи да је испијање шоље чаја дневно повезано с нижом учесталошћу меланома. Истраживачи с Медицинске школе Дартмут открили су да људи који пију две шоље чаја или више шољица дневно имају знатно мање шансе да добију карцином од оних који не пију чај.
Црно вино
Сигурно сте већ чули да црно вино може бити делотворно у борби против рака. У истраживању, које је спровела Фортезова са својим сарадницима, нису откривени ни заштитни, а ни штетни учинци на меланом.
Међутим, у аустралиској студији, људи који су пили сваки дан чашу вина (црвено, белог или пенушавог) смањили су ризик од развоја преканцерозних мрља или израслина на кожи за 27 одсто.
„Ako radite posao umesto dece, ona neće razviti samopouzdanje da sama rešavaju probleme“
Преузмите андроид апликацију.