Почетна > Живот и стил
Живот и стил

„Ако радите посао уместо деце, она неће развити самопоуздање“

Психолог и аутор 15 књига о родитељству, Карл Пикард, објашњава зашто је самопоуздање један од највец́их дарова које родитељ може дати свом детету.
Фото: Pexels/Kampus production

Он каже да дете коме недостаје самопоуздање нерадо покушава нове ствари или се упушта у изазове, јер се плаши неуспеха или разочаравања других. Ово доводи до непотребног уздржавања касније у животу и заправо спречава успех.

„Непријатељи самопоуздања су малодушност и страх“, каже др Пикард и додаје да је посао родитеља да охрабри и подржи дете док покушава да се носи са тешким стварима у животу.

Прочитајте 17 савета др Пикарда за подизање детета са високим самопоуздањем:

1. Цените труд без обзира на то да ли дете добија или губи

Када је у питању одрастање, путовање је важније од одредишта. Зато, без обзира да ли ваше дете постиже гол на фудбалској утакмици или не – похвалите труд детета. Деца никада не би требало да се стиде својих напора. „Дугорочно гледано, стални покушаји и напори граде више самопоуздања него повремени успех“, објашњава др Пикард.

2. Подстичите вежбање ради развијања способности

Охрабрите своје дете да тренира или ради било шта што га занима, али то чините без притиска на дете. „Напор уложен у вежбање подстиче самопоуздање, а самим тим и даљи напредак“, додаје др Пикард.

3. Дозволите детету да самостално решава проблеме

Ако радите посао уместо деце, она никада неће развити самопоуздање да сама решавају проблеме. Другим речима, боље је да дете добије лошију оцену у школи док заправо учи како да пронађе решења и оствари боље резултате него да добије све саме петице уз вашу помоћ.

4. Пустите дете да буде дете

Не очекујте да се ваше дете понаша као одрасла особа. „Када дете осети да је довољно добро само када се понаша као његови родитељи, овакви нереални стандарди могу да обесхрабре труд“, каже др Пикард и додаје да висока очекивања врше притисак на дете и смањују самопоуздање.

5. Подстичите радозналост

Понекад дететово стално постављање питања може бити заморно, али га треба подстицати. Др Пикард објашњава да је постављање питања вежба која је од велике помоћи за развој детета јер то значи да дете схвата да има много ствари које не зна и не разуме, и да много тога тек треба да открије.

Када дете крене у школу, предност је ако долази из породице у којој се подстицало постављање питања и пошто су му родитељи одговарали на питања, дете сада боље разуме и више слуша наставника. Другим речима, дете зна како да учи боље и брже.

Фото: Pexels/Pavel Danilyuk
6. Омогућите детету нове изазове

Покажите детету да мали успех води до великог успеха, на пример, вожња бицикла без помоћних точкова. „Родитељи могу да ‘негују’ самопоуздање повећањем одговорности свог детета“, објашњава др Пикард.

7. Избегавајте ‘пречице’ или изговоре за дете

„Посебан третман доводи до недостатка самопоуздања“, каже др Пикард и додаје да привилегије нису замена за самопоуздање.

8. Никада не критикујте дететов труд

Ништа неће обесхрабрити дете више од критиковања његових напора. Давање корисних повратних информација или предлога је у реду, али никада немојте рећи свом детету да ради нешто погрешно.

Ако се ваше дете плаши неуспеха јер је забринуто да ћете бити љути или разочарани, оно никада неће покушати нове ствари. „Критика родитеља смањује мотивацију и самопоштовање детета чешће него што мислимо“, каже др Пикард.

9. Третирајте грешке као прилику за учење

„Учење на грешкама гради самопоуздање“, наглашава др Пикард. Али то се дешава само када ви, као родитељ, третирате грешке као прилику за учење и развој.

Немојте бити превише заштитнички настројени према детету. Дозволите му да с времена на време погреши и помозите му да схвати како следећи пут може побољшати свој приступ задатку.

Др Пикард сматра да би родитељи требало да виде и такве ситуације као прилику да науче своју децу да се не плаше неуспеха.

10. Будите отворени за нова искуства

Психолог објашњава да родитељи имају одговорност да повећају изложеност новим животним искуствима како би дете развило самопоуздање у суочавању са великим светом. Излагање деце новим стварима учи их да могу да их савладају, ма колико ствари понекад изгледале страшно или другачије.

11. Учите их оно што знате да радите

Ви сте херој свог детета, бар док не буду тинејџери. Искористите ту моћ да научите своје дете оно што знате о томе како да мисли, понаша се и говори.

Дајте добар пример и будите узор свом детету. Др Пикард каже да деца уче самопоуздање гледајући вас како успевате, јер осећају да могу бити попут вас.

12. Немојте рећи свом детету када сте забринути за њега/њу

Деца често тумаче родитељску бригу као недостатак поверења, а самим тим и као глас против самопоуздања. Изражавање родитељског самопоуздања изазива и самопоуздање детета“, објашњава психолог.

13. Похвалите дете када се ухвати у коштац са потешкоћама

Живот није фер. Понекад је тешко, и свако дете ће то научити пре или касније. Када дете наиђе на потешкоће, психолог саветује родитељима да истичу ове изазове, јер ће то повећати отпорност детета. Важно је подсетити дете да је сваки пут до успеха пун препрека.

14. Понудите своју помоћ и подршку, али не превише

„Ако превише помажете детету, можете смањити дететову способност да само себи помогне. Понудите детету помоћ „случајно“, када дете једноставно не наиђе на решење и на тај начин ћете изградити самопоуздање“, каже др Пикад.

Фото: Pexels/Annushka Ahuja
15. Похвалите дететову храброст када покуша нешто ново

Било да је у питању придруживање кошаркашком тиму или прва вожња у забавном парку, психолог саветује родитељима да похвале покушај сваког детета у новим стварима.

Он предлаже родитељима да кажу нешто једноставно, на пример: „Стварно си храбар што си то покушао!“ „Удобност долази када се држите познатог, а храброст када се усудите да пробате нешто ново и другачије“, додаје он.

16. Не дозволите детету да ‘побегне’ од стварности проводећи превише времена испред екрана

Не дозволите детету да се цео дан ‘скрива’ иза компјутера, телевизије или екрана мобилног телефона. Охрабрите своје дете да се повеже са стварним људима, у стварном свету.

„Самопоуздање у виртуелном свету (иако је такође важно) није исто што и у стварном свету, због утицаја који доноси право самопоуздање“, каже психолог.

17. Будите ауторитативни, али не превише строги или моћни

Када су родитељи превише строги или захтевни, дететово самопоуздање може бити значајно смањено. „Ако дете зависи од онога што му се каже, то га спречава да се понаша храбро“, објашњава др Пикард.

Zašto bebe ne mogu same da se uspavaju?

Преузмите андроид апликацију.