Početna > Život i stil
Život i stil

Pet namirnica bogatih vitaminom E – Telo ga ne proizvodi, pa bi trebalo da se okrenemo hrani

Vitamin E uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala.
Foto: Pexels/Towfiqu Barbhuiya

Povezujemo ga sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi. Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.

Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas. Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno.

Izvori vitamina E
Foto: Pexels/Monstera
Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici. Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Semenke

Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

Povrće od kojeg se mršavi i poboljšava vid

Preuzmite android aplikaciju.