Početna > Život i stil
Život i stil

Pet „loših“ ugljenih hidrata koji su zapravo odlični za mozak

Ugljeni hidrati često dobijaju lošu reputaciju. Popularnost dijeta sa malo ugljenih hidrata dovela je do toga da ih ograniče ili potpuno isključe iz svoje ishrane.
Foto: Pexels/Roman Odintsov

Međutim, ugljeni hidrati su zapravo odlična hrana za mozak kada biramo prave. Ugljeni hidrati daju telu energiju, nešto što je našem mozgu potrebno da bi pravilno funkcionisao, objašnjava neurolog dr Augusto Miravele.

Mozak koristi oko 20 odsto kalorija koje unosimo, iako čini samo dva odsto telesne težine, ističe dr Miraval. Objasnio je da mozak sagoreva kalorije kada razmišljamo, pamtimo, učimo i spavamo.

Poželjni izvor energije mozga je glukoza, kaže on. Glukoza je vrsta šećera koja dolazi iz ugljenih hidrata koje jedemo i pijemo. Naša krv prenosi glukozu do ćelija po celom telu za energiju, prema Klivlendskoj klinici.

Voće, povrće i integralne žitarice su najbolji ugljeni hidrati za mozak

Iako su ugljeni hidrati važni za funkciju mozga, uključuju i poboljšanje mentalnog zdravlja i usporavanje kognitivnog pada, odabir zdravih, složenih ugljenih hidrata je ključan, objašnjava on. Ugljene hidrate takođe treba uključiti u uravnoteženu ishranu koja uključuje nemasne proteine i zdrave masti, uz dosta fizičke aktivnosti.

Voće, povrće i integralne žitarice su najbolji ugljeni hidrati za naš mozak, kaže doktor i naučnik dr Tomas Holand.

Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Neki možda izgledaju manje zdravi, ali su zapravo prilično dobri za naš mozak. Lekari su sastavili sledeću listu od pet takvih „loših“ ugljenih hidrata koji su zapravo odlični za zdravlje našeg mozga:

– integralni hleb

– krompir

– orašasti plodovi

– suvo voće

– prirodni zaslađivači (med).

Jedina stvar koju muškarci moraju da prihvate ako žele da njihova veza traje

Preuzmite android aplikaciju.