Početna > Život i stil
Život i stil

Pet koraka do savršene hladne pasta salate

Gotovo da nema osobe koja ne voli pasta salate – idealne su za porodični ručak, zabavu, kao glavni obrok ili prilog. Lako se prave, mogu se kombinovati sa različitim namirnicima, a evo nekoliko pravila o kojima treba da vodite računa.
Foto: Pexels/Lisa fotios
Za salate birajte pene i fuzili

Najpre izaberite odgovarajući oblik testenine. Za salate izbegavajte špagete i taljatele, birajte kraće oblike, poput pene i spiralnih koje će lepše upiti sos.

Vreme kuvanja

Kada kuvate testeninu, posolite vodu ne štedeći so. Pasta ne sme da bude prekuvana, jer će se raspasti kad je prelijete sosom, ali ni nekuvana jer će biti tvrda i neukusna.

Pesto odličan za salate

Kad skuvate pastu, odaberite odgovarajući sos. Pesto je idealan za pasta salate, ali ne treba da bude pregust, zato ako ga sami pravite, dodajte mu više maslinovog ulja nego uobičajeno. Dodajte dresing dok je pasta još topla, jer će tako upiti više ukusa, deo sosa ipak sačuvajte da još jednom prelijete salatu neposredno pre služenja. Ako imate zabavu, možete je spremiti ranije, ali ne suviše rano, dan pre je u redu.

Ne stavljajte sirovo povrće

Sirovo povrće ne dolazi u obzir, jer ćete tako biti usmereni da sažvaćete komad povrća umesto da se prepustite harmoniji ukusa. Povrće za pasta salate obavezno skuvajte, ali vodite računa da komadi budu približno istih veličina.

Dodaci i začini

Razmislite o dodacima, poput semenki i sireva, važno je da upotpune ukus salate, a ne da ga nadjačaju. Kako bi pasta imala savršen ukus, ne zaboravite sveže začine, poput bosiljka, peršuna, nane. Generalno pravilo je da hladna jela traže više začina nego topla, pa se time vodite i kad pravite pasta salatu.

Muškarac koji šalje ovakve poruke je jako zaljubljen u vas, nemojte ih ignorisati

Preuzmite android aplikaciju.