Početna > Srbija
Srbija

Patrijarh Porfirije: Moramo da se držimo zajedno

Patrijarh Porfirije poručio je ispred Hrama svetog Save, gde je u četvrtak uveče služio moleban u okviru Spasovdanske litije, da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša „lična karta“ i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

„Spasovdanska kiša, jeste zaista Božije davanje i blagoslov i evo zajedno sa vama blagodereći Bogu što je dao kišu i što je pustio suzu radosnicu, jer među nas je došao veliki sveti vladaka, naš vladika Nikolaj, dobro nam došao u srpsku prestonicu, dobrodošao na Spasovdan“, rekao je Porfirije na početku svog obraćanja.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

On je rekao da u nama postoji neka spontana potreba da se obraćamo nečemu što nas prevazilazi, što je iznad nas, zbog toga što smo stvoreni po slici Božijoj.

„Danas živimo u civilizaciji koja se temelji na potiskivanju i zaboravljanju duhovnih pitanja. Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara“, poručio je patrijarh.

On je rekao da nas je zlo napalo preko naše dece i da nas je pogodilo da smo zanemeli.

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast, rasu i naciju, zlo je neuhvatiljivo, ma šta činili, zlo se nikako ne može pobediti, ni institucijama, ni veštinama, ni naukom“, dodao je on.

Patrijarh je poručio da nas je vera očuvala kroz vekove.

„Naš svetosavski narod prešao je sve svoje teškoće i raspeća, smrti, nezamislive golgote, ne samo zato što imamo obrazovane ljude, tehnike, veštine i znanja, već zbog toga što je imao veru Jevanđeljsku i imamo veru u Boga“, poručio je on.

Rekao je da je naš narod uvek imao našu crkvu i da je naš narod uvek znao da ima i dušu pored tela i da se uvek molio Bogu, a da je svetinja bio dom, porodica i vera.

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

„Važno je da sve dok imamo mesto gde da se okupljamo i sve dok imamo svog svetitelja, ovaj narod će imati nadu i živeće“, dodao je on.

Patrijarh je poručio da verom i molitvom moramo da delujemo kako bi naši napori urodili plodom.

„Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma“, poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedili zlo.

„Različitosti su dar Božiji, date su ne da bi se sukobljavali i suprostavljali jedni drugima, već da bi se međusobno dopunjavali i obogaćivali da bismo, ne parcijalno, već zajedno bili jači da savladimo svako zlo“, poručio je on.

On se osvrnuo i na reči apostola Pavla koji je rekao da ne bude među ljudima razdor, već da budu svi složni i da se oni ne produbljuju.

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je Kosovo i Metohija naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije.

„Pomenuću ono što je za naš jako važno što je naše uho, oko, srce, to svi znamo – to je Kosovo i Metohija, iako nam neko uzima uho, oko i srce da li možemo živeti bez toga. Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, da se sabiraju snage, da bismo kao nekada, sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije“, poručio je on.

On je poručio da smo potrebni jedni drugima.

„Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima“, rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

Patrijarh je dodao da smo se poslednjih dana pitali ko je odgovoran za sve što nam se desilo prethodnih dana i da smo svi odgovorni, neko više neko manje.

„Više nego drugi osećam da sam odgovoran, ne samo onda kada sam postupao pogrešno, već kada nisam učinio sve što sam mogao i sve što sam trebao“, dodao je on i dodao da smo svi mi jedno, sveštenstvo i narod.

„Odgovorni smo što nismo bolji, odgovoran sam i ja što nisam bolji, i svi moramo da budemo bolji, da budemo kakvi nas Bog hoće, onakvi na kakve nas upućuju Božije zapovesti“, dodao je on.

Spasovdanska litija okuplja ljude već 520 godina, u veri i nadi za bolju budućnost.

„Naša današnja litija je molitveni hod, zajedno sa vladikom Nikolajem za mir među nama i u nama, za sve postradale žrtve nasilja, ali i za svu decu i sav naš rod“, dodao je on.

Na kraju obraćanja građanima partijarh je još jednom pozvao građane na ujedinjene i čestitao još jednom svima gradsku slavu i dodao da je crkva dom svih nas.

Nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unete su mošti svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.

Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

Spasovdanska litija je krenula od Vaznesenjske crkve, a na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina patrijarh je služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Vučić Srbima sa KiM: Zahvaljujući vama i dalje se borimo za Kosovo i Metohiju

Preuzmite android aplikaciju.