Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије: Морамо да се држимо заједно

Патријарх Порфирије поручио је испред Храма светог Саве, где је у четвртак увече служио молебан у оквиру Спасовданске литије, да у овим временима морамо да се држимо заједно.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Патријарх је рекао да је управо Храм светог Саве наша „лична карта“ и да не смемо да се одрекнемо своје духовности и традиције.

„Спасовданска киша, јесте заиста Божије давање и благослов и ево заједно са вама благодерећи Богу што је дао кишу и што је пустио сузу радосницу, јер међу нас је дошао велики свети владака, наш владика Николај, добро нам дошао у српску престоницу, добродошао на Спасовдан“, рекао је Порфирије на почетку свог обраћања.

Он се у беседи осврнуо и на недавне трагедије и нагласио да се морамо штитити међусобно од зла.

Он је рекао да у нама постоји нека спонтана потреба да се обраћамо нечему што нас превазилази, што је изнад нас, због тога што смо створени по слици Божијој.

„Данас живимо у цивилизацији која се темељи на потискивању и заборављању духовних питања. Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања о радости и тузи остају без коначног одговара“, поручио је патријарх.

Он је рекао да нас је зло напало преко наше деце и да нас је погодило да смо занемели.

„Зло нема име и презиме, нема узраст, расу и нацију, зло је неухватиљиво, ма шта чинили, зло се никако не може победити, ни институцијама, ни вештинама, ни науком“, додао је он.

Патријарх је поручио да нас је вера очувала кроз векове.

„Наш светосавски народ прешао је све своје тешкоће и распећа, смрти, незамисливе голготе, не само зато што имамо образоване људе, технике, вештине и знања, већ због тога што је имао веру Јеванђељску и имамо веру у Бога“, поручио је он.

Рекао је да је наш народ увек имао нашу цркву и да је наш народ увек знао да има и душу поред тела и да се увек молио Богу, а да је светиња био дом, породица и вера.

Како је рекао, нико нам ништа не може све док се окупљамо у вери.

„Важно је да све док имамо место где да се окупљамо и све док имамо свог светитеља, овај народ ће имати наду и живеће“, додао је он.

Патријарх је поручио да вером и молитвом морамо да делујемо како би наши напори уродили плодом.

„Сви смо погођени, сви осећамо неизмерну тугу и бол, сви имамо трауму и зато смо сви потребни једни другима као потпора и ослонац. Заједно смо на крсту, да бисмо заједно васкрсли морамо се сви у молитви и покајању сабирати, окупљати око светитеља и олтара Божијих. Не смемо дозволити себи да само и искључиво оптужујемо једни друге и тако сејемо ново семе зала и неспоразума“, поручио је патријарх и додао да су различитости добре, јер се морамо допуњавати како бисмо победили зло.

„Различитости су дар Божији, дате су не да би се сукобљавали и супростављали једни другима, већ да би се међусобно допуњавали и обогаћивали да бисмо, не парцијално, већ заједно били јачи да савладимо свако зло“, поручио је он.

Он се осврнуо и на речи апостола Павла који је рекао да не буде међу људима раздор, већ да буду сви сложни и да се они не продубљују.

Такође, истакао је да треба да се помиримо, а не свађамо, као и да је Косово и Метохија наше срце и да морамо да га сачувамо као део Србије.

„Поменућу оно што је за наш јако важно што је наше ухо, око, срце, то сви знамо – то је Косово и Метохија, иако нам неко узима ухо, око и срце да ли можемо живети без тога. Знам да сви у себи знамо одговор. Потребна је молитва, да се сабирају снаге, да бисмо као некада, сада и заувек сачували Косово и Метохију као део Србије“, поручио је он.

Он је поручио да смо потребни једни другима.

„Сабирајмо се, потребни смо једни другима“, рекао је Порфирије и нагласио да морамо сви да будемо боље.

Патријарх је додао да смо се последњих дана питали ко је одговоран за све што нам се десило претходних дана и да смо сви одговорни, неко више неко мање.

„Више него други осећам да сам одговоран, не само онда када сам поступао погрешно, већ када нисам учинио све што сам могао и све што сам требао“, додао је он и додао да смо сви ми једно, свештенство и народ.

„Одговорни смо што нисмо бољи, одговоран сам и ја што нисам бољи, и сви морамо да будемо бољи, да будемо какви нас Бог хоће, онакви на какве нас упућују Божије заповести“, додао је он.

Спасовданска литија окупља људе већ 520 година, у вери и нади за бољу будућност.

„Наша данашња литија је молитвени ход, заједно са владиком Николајем за мир међу нама и у нама, за све пострадале жртве насиља, али и за сву децу и сав наш род“, додао је он.

На крају обраћања грађанима партијарх је још једном позвао грађане на уједињене и честитао још једном свима градску славу и додао да је црква дом свих нас.

Након служења молебана и беседе патријарха Порфирија, унете су мошти светог Николаја Српског у Храм светог Саве.

Окупљени грађани су ушли у Храм како би се помолили и целивали мошти српског светитеља.

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу.

Спасовданска литија је кренула од Вазнесењске цркве, а на углу улица Краља Милана и Краља Милутина патријарх је служио помен пострадалим ђацима, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Vučić Srbima sa KiM: Zahvaljujući vama i dalje se borimo za Kosovo i Metohiju

Преузмите андроид апликацију.