Početna > Svet
Svet

Papa: U Kanadi se desio genocid u crkvenim internatima

 Papa Franja nazvao je genocidom dešavanja u katoličkim školskim internatima i ostalim hrišćanskim školama, koja su, za cilj imala da se prisilno asimiliraju deca starosedeoca u Kanadi.
Foto: pixabay.com

Papa je ovo izjavio dok se vraćao u Rim nakon sedmodnevne posete Kanadi, gde se izvinio starosedeocima za učešće katoličke crkve u zločinima.

Na pitanje kanadskog novinara zašto nije upotrebio reč „genocid“ dok je bio u Kanadi odgovorio je:

„Nisam koristio tu reč jer nisam razmišljao o njoj. Ali sam rekao da je to genocid. Izvinio sam se, zamolio sam za oproštaj za dela koja su bila genocid. Osuđujem odvođenje dece i pokušaj da im se promeni kultura, um, tradicija, rasa“, kazao je papa Franja, a preneo Rojters.

Između 1881. i 1996. godine, više od 150.000 dece starosedelaca su odvojena od svojih porodica i dovedena su u crkvene školske internate u Kanadi.

Mnoga deca su bila izgladnjivana, prebijana i seksualno zlostavljana, što je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala „kulturološkim genocidom“.

Papa je, takođe, rekao da ga sustižzu godine, da su poteškoće prilikom hodanja otežale njegovu misiju na čelu katoličke crkve i ponovio da je spreman da podnese ostavku, ukoliko jednog dana bude osetio ozbiljne zdravstvene probleme.

„Ne mislim da mogu da nastavim sa ovim putovanjima u istom obimu kao pre“, kazao je on.

Prethodnih meseci, Franja (85) je koristio invalidska kolica, štap ili hodalicu zbog bola u kolenu.

„Smatram da u mojim godinama, i sa ovim ograničenjima, moram da se čuvam prilično, kako bih mogao da nastavim da služim crkvi, a alternativa je da odstupim“, istakao je Franja, ali naveo a će se truditi se da nastavi da putuje kako bih bio blizu ljudi, jer je to deo službe.

On je naveo je da bi mogao prvo da poseti mesta gde je već obećao da će ići, kao što su Južni Sudan, DR Kongo, Liban i Kazahstan, pre nego što razmisli o narednim putovanjima.

„Imam dobru volju, ali videćemo šta kaže koleno“, kazao je papa.

Abazović odgovara Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan

Preuzmite android aplikaciju.