Почетна > Свет
Свет

Папа: У Канади се десио геноцид у црквеним интернатима

 Папа Фрања назвао је геноцидом дешавања у католичким школским интернатима и осталим хришћанским школама, која су, за циљ имала да се присилно асимилирају деца староседеоца у Канади.
Фото: pixabay.com

Папа је ово изјавио док се враћао у Рим након седмодневне посете Канади, где се извинио староседеоцима за учешће католичке цркве у злочинима.

На питање канадског новинара зашто није употребио реч „геноцид“ док је био у Канади одговорио је:

„Нисам користио ту реч јер нисам размишљао о њој. Али сам рекао да је то геноцид. Извинио сам се, замолио сам за опроштај за дела која су била геноцид. Осуђујем одвођење деце и покушај да им се промени култура, ум, традиција, раса“, казао је папа Фрања, а пренео Ројтерс.

Између 1881. и 1996. године, више од 150.000 деце староседелаца су одвојена од својих породица и доведена су у црквене школске интернате у Канади.

Многа деца су била изгладњивана, пребијана и сексуално злостављана, што је Канадска комисија за истину и помирење назвала „културолошким геноцидом“.

Папа је, такође, рекао да га сустижзу године, да су потешкоће приликом ходања отежале његову мисију на челу католичке цркве и поновио да је спреман да поднесе оставку, уколико једног дана буде осетио озбиљне здравствене проблеме.

„Не мислим да могу да наставим са овим путовањима у истом обиму као пре“, казао је он.

Претходних месеци, Фрања (85) је користио инвалидска колица, штап или ходалицу због бола у колену.

„Сматрам да у мојим годинама, и са овим ограничењима, морам да се чувам прилично, како бих могао да наставим да служим цркви, а алтернатива је да одступим“, истакао је Фрања, али навео а ће се трудити се да настави да путује како бих био близу људи, јер је то део службе.

Он је навео је да би могао прво да посети места где је већ обећао да ће ићи, као што су Јужни Судан, ДР Конго, Либан и Казахстан, пре него што размисли о наредним путовањима.

„Имам добру вољу, али видећемо шта каже колено“, казао је папа.

Abazović odgovara Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan

Преузмите андроид апликацију.