Почетна > Бизнис
Бизнис

Ознаке о могућности поправке најпре за мобилне телефоне и таблете

Европска комисија је представила ознаке поправљивости за мобилне телефоне и таблете, а то је прва категорија производа који ће од средине 2025. носити ову ознаку у читавој Европи. Потрошач ће тако приликом куповине знати колико је лако поправити производ у случају квара.
Фото: Unsplash/rpnickson

„Средином 2025. мобилни телефони и таблети ће имати ознаку да су поправљиви. Моје истраживање је показало да се они најчешће кваре. Чак 94 одсто грађана сматра да би уређаји требало да трају дуже, па су им трајност и доступност поправке најважнији фактори при куповини. У случају кварења чак 81 одсто грађана је купио нови уређај јер је поправка старог била неисплатива, а 90 процената испитаника сматра да су резервни делови прескупи у односу на цену новог уређаја. Овом ознаком моћи ћемо лакше одабрати најквалитетнији модел“ изјавила је Биљана Борзан из Одбора за заштиту потрошача ЕП.

Ознака поправљивости развијена је према француском примеру и одражава доступност резервних делова, цене и доступност сервиса.

Борзанова је објаснила да ће потрошачи приликом куповине имати прилику да бирају производе који се лакше поправљају, произвођачи би требало да почну да се такмиче ко ће да понуди квалитетније производе.

Она тврди да су потрошачи до сада куповали мачку у џаку и да су били приморани да купују нове уређаје.

Биљана Борзан је главни аутор и преговарач Европског парламента за нови закон о оснаживању потрошача. Управо у том закону је обезбеђено да пре куповине морамо бити информисани о могућностима поправке производа.

„Док чекамо ознаку поправљивости за све производе, трговци ће морати да информишу потрошаче о доступности и цени резервних делова, као и сервиса и упутстава о поправци. То ће важити за све производе на тржишту“ рекла је Биљана Борзан.

Rusija postaje najveći dobavljač naftnih derivata Brazilu

Преузмите андроид апликацију.