Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија постаје највећи добављач нафтних деривата Бразилу

Бразил је значајно повећао снабдевање нафтним дериватима – бензином и дизел горивом из Русије, изјавио је за РИА Новости амбасадор ове латиноамеричке земље Родриго де Лима Баена Соареш.
Фото: Unsplash/Unsplash+

„Бразил је, као што знате, велики произвођач нафте, ми производимо више од три милиона барела дневно“, рекао је дипломата.

Међутим, објаснио је, у Бразилу се производи тешка нафта, а у земљи нема довољно рафинерија за производњу нафтних деривата и дизел горива, па се бензин и дизел гориво морају увозити.

Шеф бразилске дипломатије Мауро Вијеира раније је у интервјуу за РИА Новости рекао да трговина између Русије и Бразила, која је 2022. достигла рекордних 10 милијарди долара, има велики потенцијал за даљи раст због производа високе додате вредности.

„Значајно смо повећали увоз нафтних деривата – бензина и дизела из Русије. То помаже нашој пољопривредној индустрији“, рекао је амбасадор.

Раније су бразилски медији пренели, позивајући се на процене аналитичких компанија, да би у августу испорука руских рафинисаних производа Бразилу могла да порасте за 25 одсто у односу на јул и да достигне 235.000 барела дневно.

Тада ће Русија постати највећи добављач нафтних деривата Бразилу, престигавши САД .

Kućni uređaji postaju sve pametniji, ali i brže zastarevaju

Преузмите андроид апликацију.