Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su vrste voća koje su bogate šećerom i od kojeg se ne goji

Žudite za nečim slatkim, ali ne želite da pokvarite kvalitet svoje ishrane čokoladom, kolačićima ili sladoledom? Očigledno i često zanemareno rešenje je voće.
Foto: Pixabay/1195798

Mnogi će reći da je čak i voćni šećer još uvek šećer i da ga stoga treba izbegavati ako želite da smršate. Međutim, to je daleko od istine i da možete da se počastite slatkim voćem, u razumnim količinama, bez imalo griže savesti. Niko ne treba da zazire od voća jer je to prirodni šećer. Telo ga prerađuje potpuno drugačije nego što bi prerađivalo rafinisani šećer koji se nalazi u slatkišima. Međutim, to ne znači da treba preterati sa voćem, jer veće količine šećera, čak i prirodnog, ipak mogu da izazovu probleme. To se posebno odnosi na osobe sa dijabetesom, a umerene količine voća idealan način da se zadovolje potrebe za slatkišima, što ih čini odličnom zamenom za slatkiše za sve ljude koji žele da smršaju.

Banana

Banana možda nije najslađe voće, ali ima visok sadržaj šećera koji se povećava tokom zrenja. Ako pazite na unos šećera, obratite pažnju na veličinu banana i jedite one koje su manje veličine i imaju zeleniju koru – jer što je koža smeđa, to su slađe.

Jabuka

Najveći udeo šećera u jabuci je fruktoza, tzv. voćni šećer, koji za razliku od drugih zaslađivača, kao što su glukoza ili saharoza, ne podiže nivo šećera u krvi na visoke nivoe. Još jedna prednost ovog voća je bogatstvo vlakana koja pomažu u razgradnji glukoze i time snižavaju nivo šećera u krvi. Na kraju, obratite pažnju na boju jabuka. Zelene imaju znatno manje šećera od crvenih.

Mango i ananas

Posebno slatko je tropsko voće, a prednjači mango sa čak 46 grama šećera u jednom voću. Ananas je samo nešto manje sladak i važno je biti oprezan sa unosom. Kombinovanje tropskog voća sa proteinima poput grčkog jogurta može pomoći jer usporavaju oslobađanje šećera u krv.

Trešnje i grožđe

Budimo iskreni, slatke i ukusne trešnje se lako jedu u mnogo većoj količini od preporučene šolje. Stručnjaci savetuju da budu umereni jer su bogati šećerom. Istina je da je to mnogo zdravija vrsta šećera koja nam neće štetiti kao onaj koji se nalazi u slatkišima, ali je ipak važno da ne preterujemo i budemo umereni. Tako je i sa grožđem, takođe bogatim šećerom, ali je ipak zdravija letnja poslastica od sladoleda.

Lubenica

Lubenica je odličan način da zasladite vruće letnje dane jer ima malo ugljenih hidrata, pa parče ili dva neće značajno povećati nivo šećera u krvi.

Na kraju, lekari i dijetetičari napominju da ljudi bez dijabetesa ne moraju da brinu o konzumiranju previše šećera kroz voće, posebno ako odluče da ga koriste kao zamenu za slatkiše i sve druge oblike rafinisanog šećera. Takođe, zbog drugačijeg načina razlaganja u organizmu, prirodni šećeri koji se nalaze u voću znatno manje goje i najzdraviji su način da se zadovolji želja za slatkišima.

Kako su hrana koju jedemo za doručak i naš karakter međusobno povezani?

Preuzmite android aplikaciju.