Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су врсте воћа које су богате шећером и од којег се не гоји

Жудите за нечим слатким, али не желите да покварите квалитет своје исхране чоколадом, колачићима или сладоледом? Очигледно и често занемарено решење је воће.
Фото: Pixabay/1195798

Многи ће рећи да је чак и воћни шећер још увек шећер и да га стога треба избегавати ако желите да смршате. Међутим, то је далеко од истине и да можете да се почастите слатким воћем, у разумним количинама, без имало гриже савести. Нико не треба да зазире од воћа јер је то природни шећер. Тело га прерађује потпуно другачије него што би прерађивало рафинисани шећер који се налази у слаткишима. Међутим, то не значи да треба претерати са воћем, јер веће количине шећера, чак и природног, ипак могу да изазову проблеме. То се посебно односи на особе са дијабетесом, а умерене количине воћа идеалан начин да се задовоље потребе за слаткишима, што их чини одличном заменом за слаткише за све људе који желе да смршају.

Банана

Банана можда није најслађе воће, али има висок садржај шећера који се повећава током зрења. Ако пазите на унос шећера, обратите пажњу на величину банана и једите оне које су мање величине и имају зеленију кору – јер што је кожа смеђа, то су слађе.

Јабука

Највећи удео шећера у јабуци је фруктоза, тзв. воћни шећер, који за разлику од других заслађивача, као што су глукоза или сахароза, не подиже ниво шећера у крви на високе нивое. Још једна предност овог воћа је богатство влакана која помажу у разградњи глукозе и тиме снижавају ниво шећера у крви. На крају, обратите пажњу на боју јабука. Зелене имају знатно мање шећера од црвених.

Манго и ананас

Посебно слатко је тропско воће, а предњачи манго са чак 46 грама шећера у једном воћу. Ананас је само нешто мање сладак и важно је бити опрезан са уносом. Комбиновање тропског воћа са протеинима попут грчког јогурта може помоћи јер успоравају ослобађање шећера у крв.

Трешње и грожђе

Будимо искрени, слатке и укусне трешње се лако једу у много већој количини од препоручене шоље. Стручњаци саветују да буду умерени јер су богати шећером. Истина је да је то много здравија врста шећера која нам неће штетити као онај који се налази у слаткишима, али је ипак важно да не претерујемо и будемо умерени. Тако је и са грожђем, такође богатим шећером, али је ипак здравија летња посластица од сладоледа.

Лубеница

Лубеница је одличан начин да засладите вруће летње дане јер има мало угљених хидрата, па парче или два неће значајно повећати ниво шећера у крви.

На крају, лекари и дијететичари напомињу да људи без дијабетеса не морају да брину о конзумирању превише шећера кроз воће, посебно ако одлуче да га користе као замену за слаткише и све друге облике рафинисаног шећера. Такође, због другачијег начина разлагања у организму, природни шећери који се налазе у воћу знатно мање гоје и најздравији су начин да се задовољи жеља за слаткишима.

Kako su hrana koju jedemo za doručak i naš karakter međusobno povezani?

Преузмите андроид апликацију.